Donant suport a la política econòmica colonial durant el primer franquisme: la Delegació Peninsular del Sindicat de la Fusta de la Guinea Continental Espanyola

Main Article Content

Juan Carlos Guerra Velasco
Henar Pascual Ruiz-Valdepeñas

El colonialisme espanyol a l’Àfrica equatorial troba durant el franquisme, especialment en la seva etapa autàrquica, un aliat fonamental en el Sindicat Fuster de la Guinea Continental Espanyola i en la seva delegació peninsular. Des del 1936 hi conflueixen de manera obligatòria tots els concessionaris forestals de la colònia. Manquen estudis que mostrin la funció que determinades institucions exerceixen en l’expressió del colonialisme espanyol durant aquest període. Aquest text contribueix a omplir aquest buit a través de l’estudi de l’ocupació que dona sentit al treball sindicat de la Delegació Peninsular: la comercialització de les fustes. S’argumenta que aquesta comercialització és revestida d’una intencionalitat, ja que revela les relacions, sintonies, distàncies o antagonismes que es teixeixen al voltant del fet i de l’economia colonial, alhora que ajuda a entendre el complex entramat normatiu que l’autarquia desplega al voltant de l’aprofitament de les fustes colonials.

Paraules clau
Guinea Equatorial, ocumé, colonialisme, Sindicat Fuster

Article Details

Com citar
Guerra Velasco, Juan Carlos; and Pascual Ruiz-Valdepeñas, Henar. “Donant suport a la política econòmica colonial durant el primer franquisme: la Delegació Peninsular del Sindicat de la Fusta de la Guinea Continental Espanyola”. Revista de Historia Industrial, vol.VOL 31, no. 86, pp. 115-42, doi:10.1344/rhiihr.35782.