Psiquiatria de guerra a Catalunya. Un text de Santiago Montserrat Esteve Memoria sobre el Servicio de Neuropsiquiatría del Hospital de Evacuación del Ejército del Este. Diciembre 1937
Article Sidebar
Citaciones en Google Académico
Main Article Content
Santiago Montserrat Esteve nasqué a Barcelona el 7 d’abril de 1910 i morí a la mateixa ciutat el 2 de febrer de 1994. Llicenciat en medicina el 1933 exercí com a capità metge psiquiatre durant la guerra 1936-1939 en l’exèrcit republicà, i posteriorment fou sotmès a un procés de depuració. Ha estat considerat com un dels més destacats psiquiatres catalans de la segona meitat del segle XX. Com autor de la present memòria mecanografiada explica el seu pas per la clínica militar número 1 de Lleida, i posteriorment a la clínica establerta a l’hotel Vila Engràcia, del veïnat de les Masies, de l’Espluga de Francolí.
Article Details
Derechos de autor
- L’autor conserva els drets d’autoria i atorga a la revista Gimbernat el dret de primera publicació.
- Els textos es difondran amb la llicència Reconeixement de Creative Commons CC BY. L’obra pot ser distribuïda, copiada i exhibida sense restriccions i se’n pot fer obra derivada, deixant clar qui és l’autor de l’article, la revista on s’ha publicat i els seus editors.
- L’autor atorga a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, a la Universitat de Barcelona i a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya el dret de publicar l’article en altres formats i/o publicacions que siguin d’interès per a aquestes institucions i incloure’l, si es dona el cas, en bases de dades d’indexació i repositoris.
La revista Gimbernat es publica sota els termes d’una llicència d’ús i distribució Creative Commons 4.0 Internacional. Vegeu: Creative Commons [En línia]. <htpps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/> [Consulta: 1 de setembre del 2019]
Artículos más leídos del mismo autor/a
- Josep M. (Josep Maria) , 1935- Calbet i Camarasa, Entorn dels orígens de l'Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears , Gimbernat: Revista d’Història de la Medicina i de les Ciències de la Salut: Vol. 26 (1996)
- Josep M. (Josep Maria) , 1935- Calbet i Camarasa, La historiografia mèdica catalana. Discurs Presidencial , Gimbernat: Revista d’Història de la Medicina i de les Ciències de la Salut: Vol. 7 (1987)
- Carles Hervás i Puyal, Josep M. (Josep Maria) , 1935- Calbet i Camarasa, Tres revistes mèdiques poc conegudes , Gimbernat: Revista d’Història de la Medicina i de les Ciències de la Salut: Vol. 28 (1997)
- Josep M. (Josep Maria) , 1935- Calbet i Camarasa, Saturnino Hernández de la Peña, Alguns aspectes de l'obra del doctor Robert , Gimbernat: Revista d’Història de la Medicina i de les Ciències de la Salut: Vol. 24 (1995)
- Josep M. (Josep Maria) , 1935- Calbet i Camarasa, L'Acadèmia de Ciències Mèdiques durant la guerra civil , Gimbernat: Revista d’Història de la Medicina i de les Ciències de la Salut: Vol. 27 (1997)
- Josep M. (Josep Maria) , 1935- Calbet i Camarasa, Les sessions científiques de la societat mèdica El Laboratori (1874-1877) , Gimbernat: Revista d’Història de la Medicina i de les Ciències de la Salut: Vol. 26 (1996)
- Josep M. (Josep Maria) , 1935- Calbet i Camarasa, Els primers anys de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques , Gimbernat: Revista d’Història de la Medicina i de les Ciències de la Salut: Vol. 28 (1997)
- Josep M. (Josep Maria) , 1935- Calbet i Camarasa, La primera revista homeopàtica de Barcelona , Gimbernat: Revista d’Història de la Medicina i de les Ciències de la Salut: Vol. 10 (1988)
- Josep M. (Josep Maria) , 1935- Calbet i Camarasa, Memòria de Joan Pedrol Sanromà: ¿De que medio nos valemos para formar el diagnóstico de las enfermedades? , Gimbernat: Revista d’Història de la Medicina i de les Ciències de la Salut: Vol. 53 (2010)
- Josep M. (Josep Maria) , 1935- Calbet i Camarasa, Josep Dalmau Llaurador: Explíquense los diferentes modos como puede enfermar la sangre (1846) , Gimbernat: Revista d’Història de la Medicina i de les Ciències de la Salut: Vol. 57 (2012)