El retaule de Sant Antoni Abat, l’ergotisme i els antonians
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Al retaule de St. Antoni Abat, del mestre de Rubió (MNAC) hi trobem representat un monjo atenent malalts d’ergotisme, aleshores conegut com foc de St. Antoni. A partir d’aquesta escena, recordem els símptomes i la incidència d’aquesta malaltia i la importància que van tenir els convents dels antonians, un orde religiós que va ser fundat per atendre aquest tipus de malalts, i que van estar presents en diverses localitats catalanes durant els s. XV-XVIII, i es recullen els tipus de tractaments que aplicaven els antonians als malalts d’ergotisme acollits als seus convents-hospitals.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.
(c) Xavier Sierra i Valentí, 2021
Drets d'autor
- L’autor conserva els drets d’autoria i atorga a la revista Gimbernat el dret de primera publicació.
- Els textos es difondran amb la llicència Reconeixement de Creative Commons CC BY. L’obra pot ser distribuïda, copiada i exhibida sense restriccions i se’n pot fer obra derivada, deixant clar qui és l’autor de l’article, la revista on s’ha publicat i els seus editors.
- L’autor atorga a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, a la Universitat de Barcelona i a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya el dret de publicar l’article en altres formats i/o publicacions que siguin d’interès per a aquestes institucions i incloure’l, si es dona el cas, en bases de dades d’indexació i repositoris.
La revista Gimbernat es publica sota els termes d’una llicència d’ús i distribució Creative Commons 4.0 Internacional. Vegeu: Creative Commons [En línia]. <htpps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/> [Consulta: 1 de setembre del 2019]
X. Sierra i Valentí, Museu d’Història de la Medicina de Catalunya
President del Patronat del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya (MHMC). Terrassa (Vallès Occidental).