La Comissió de Monuments de Barcelona escriu a la Real Academia de la Historia de Madrid. Juliol de 1890
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
En el darrer quart del segle x1x, la preocupació de diversos estaments per la conservació del monestir de Sant Cugat del Vallès com a monument històric i artístic va ser constant. Tanmateix, hi havia un greu problema de fons com era el fet que el conjunt, malgrat rebre repetidament la qualificació de monument i fins i tot de ser objecte primordial de vetlla per part de la Comissió Provincial de Monuments, no havia estat oficialment declarat com a tal. Per tant, la feixuga responsabilitat del seu manteniment i conservació requeia totalment sobre les espatlles dels seus propietaris. El Concordat de 1851 i la posterior partió de 1856 van determinar que el temple i l'antic palau abacial restessin a les mans de la parròquia, la qual renunciava, a canvi, a la vella església de Sant Pere d'Octavià i a la casa de les domes.
El 1887, una denúncia sobre el estada de imninente ruina en que se halla el Monasterio de San Cugat del Vallés, formulada a la Real Academia de la Historia, de Madrid, en va agreujar el cas, i en va provocar una recriminació d'aquesta a la Comissió, que naturalment tampoc no va anar acompanyada de diners per a obres.
El 1890 la Comissió va resoldre adreçar-se a la Real Academia de la Historia, de Madrid, perquè aquesta actués de mitjancera amb el Ministeri de Foment a fi d'obtenir una subvenció econòmica. Aquesta demanda, datada el 8 de juliol de 1890, va ser publicada en el Boletín de la Real Academia de la Historia i és el document que us oferim
Article Details
Articles més llegits del mateix autor/a
- Domènec Miquel i Serra, Imma Pueyo i Masi, Alba Rodríguez, Pere Gibert i Carreras, Antoni Bardavio Novi, Ressenyes , GAUSAC. Publicació del Grup d'Estudis Locals de Sant Cugat del Vallès: Núm. 13 (1998)
- José Fernando Mota Muñoz, Els primers anys del franquisme a Sant Cugat del Vallès (1939- 1941) , GAUSAC. Publicació del Grup d'Estudis Locals de Sant Cugat del Vallès: Núm. 5 (1994)
- Alba Alayo i Gil, Jordi Casas i Roca, Domènec Miquel i Serra, Helena Minuesa, Paloma González Marcén, Judit Vico i Cortés, Pere Gibert i Carreres, Imma Pueyo i Masi, Ressenyes , GAUSAC. Publicació del Grup d'Estudis Locals de Sant Cugat del Vallès: Núm. 30-31 (2007)
- Domènec Miquel i Serra, Els orígens del monestir de Sant Cugat d'Octavià o del Vallès. Repensant teories, sintetitzan coneixements , GAUSAC. Publicació del Grup d'Estudis Locals de Sant Cugat del Vallès: Núm. 24 (2004)
- José Fernando Mota Muñoz, Carta d’un exiliat santcugatenc a un sacerdot franquista. , GAUSAC. Publicació del Grup d'Estudis Locals de Sant Cugat del Vallès: Núm. 50 (2017)
- Domènec Miquel i Serra, 50 anys de la nevada de nadal del 1962 i del Campionat d’Ski al “Golf-horn” , GAUSAC. Publicació del Grup d'Estudis Locals de Sant Cugat del Vallès: Núm. 40-43 (2013)
- Imma Pueyo i Masi, Alba Rodríguez, Judit Vico, Domènec Miquel i Serra, Jordi Casas i Roca, Jordi Aguelo i Mas, Ressenyes , GAUSAC. Publicació del Grup d'Estudis Locals de Sant Cugat del Vallès: Núm. 18 (2001)
- Domènec Miquel i Serra, L’edat moderna , GAUSAC. Publicació del Grup d'Estudis Locals de Sant Cugat del Vallès: Núm. 50 (2017)
- Domènec Miquel i Serra, Imma Pueyo i Masi, Jordi Casas i Roca, Judit Vico, Pere Gibert i Carreras, Xavier Laborda, Ressenyes , GAUSAC. Publicació del Grup d'Estudis Locals de Sant Cugat del Vallès: Núm. 17 (2000)
- Domènec Miquel i Serra, Imma Pueyo i Masi, Jordi Casas i Roca, Ressenyes , GAUSAC. Publicació del Grup d'Estudis Locals de Sant Cugat del Vallès: Núm. 44-45 (2015)