EL NOTICIARI DEL NO-DO: UN BREU ESTUDI RADIOGRÀFIC

Main Article Content

RICARD ROSICH ARGELICH

D’entre la gran varietat de productes audiovisuals fabricats per l'empresa Noticiarios yDocumentales(NO-DO), el present estudi es proposa realitzar una aproximació concreta al seu noticiari, ja que aquest ostenta el privilegi d’ésser el més conegut a nivell popular i ha arrelat a la memòria col·lectiva de la societat espanyola després d'una mica més de 38 anysd'activitat ininterrompuda (1943-1981). Conegut oficialment com a NoticiarioEspañol NO-DOentre el 4 de gener de 1943 i el 30 de setembre de1968,i posteriorment rebatejat com a NO-DO. Revista Cinematográfica Españolaentre el 7 d'octubre de 1968 i el 25 de maig de 1981, en aquest article es realitza una radiografia del’esmentatmitjà de comunicació propagandístic, abordantaspectes com el paper funcional que va jugar a l'entramat del règim franquista, la naturalesa amb la qualva ser concebut i posteriorment desenvolupat, també una valoració de les possibilitats que ofereix als historiadors del s. XXI com a eina d'anàlisi per a la investigació delpassat, i una petita història del noticiari explicada de portes endins, canalitzant tot el conjunt en l'obtenció d'unes consideracions finals.

Paraules clau
NO-DO, noticiaris, Franquisme, propaganda, cinema de no-ficció.

Article Details

Com citar
ROSICH ARGELICH, RICARD. “EL NOTICIARI DEL NO-DO: UN BREU ESTUDI RADIOGRÀFIC”. Filmhistoria online, vol.VOL 33, no. 2, pp. 23-46, doi:10.1344/fh.2023.33.2.23-46.
Biografia de l'autor/a

RICARD ROSICH ARGELICH, Universitat de Barcelona (UB)

es graduado en Historia y máster en Formación del Profesorado de Educación Secundaria Obligatoria por la Universitat de Barcelona (UB), y también máster en Historia Contemporánea y Mundo Actual por la Universitat de Barcelona (UB) y la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Es miembro del Centre d’Investigacions Film-Història y del Grup de Recerca Consolidat Centre d’Estudis Històrics Internacionals. Actualmente trabaja como investigador predoctoral FPU en la Sección de Historia Contemporánea y Mundo Actual de la Universitat de Barcelona (UB), donde desarrolla su proyecto de tesis doctoral centrado en el estudio del impacto y la transformación cultural que conllevó el fenómeno del automóvil durante el desarrollismo franquista en tres imaginarios colectivos diferentes: el político, el social y el empresarial. Ha publicado artículos en revistas especializadas como ArtificiosÍberFilmHistoria Online e Historia, Trabajo y Sociedad. En 2022 publicó la monografía Franquisme sobre rodes. Discurs, imaginari i cultura de l’automòbil a l’Espanya del desenvolupisme (1950-1975) [Faber & Sapiens / Ápeiron Ediciones].

Correo de contacto: : ricardrosich@ub.edu