Desarrollos culturales tempranos en el noreste de Morelos y el sureste del Estado de México : breves propuestas acerca de la evolución regional

Main Article Content

Edgar Nebot García
Dins de l’arqueologia, són poc coneguts el nord-est de l’estat de Morelos i el sud-est de la Conca de Mèxic, tot i ésser punts Claus en la història prehispànica de l’Altiplà Central. Aquesta era una zona, principalment, de pas natural que comunicava aquestes dues grans macroregions de essencial importància en quant a recursos i ocupació humana es refereix, ja que va permetre el desenvolupament de fonamentals xarxes d’interacció cultural entre els pobles, des de les primeres etapes del Preclassic fins la dominació tributària dels mexiques en el Postclàssic. Els assentaments dels Formatiu, fins al moment detectats –tan en el nord com en el sud- mostren intricats moments evolutius basats en la mobilitat de grups, intercanviats i influencies possiblement amb fins de sujecció promogudes per les grans urbs que dominaven en aquest moment, però sempre mostrant característiques ètniques pròpies fàcilment associades a grups indígenes específics, tals com les comunitats de filiació Tenocelome, Tlatilco i de la cultura Zacatenco, principalment.

Article Details

Com citar
Nebot García, Edgar. “Desarrollos culturales tempranos en el noreste de Morelos y el sureste del Estado de México : breves propuestas acerca de la evolución regional”. Estrat crític: revista d’arqueologia, no. 6, pp. 16-34, https://raco.cat/index.php/EstratCritic/article/view/265075.