Església, crèdit censalista i senyoria a la Catalunya d’època moderna. El castell de Querol (Montmajor, Berguedà) i la comunitat de preveres de Sant Miquel de Cardona (1549-1671).
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Andreu Galera Pedrosa
Entre 1549 i 1614, el castell de Querol havia d’esdevenir a mans de la Comunitat de Preveres de l’església parroquial de Sant Miquel de la vila de Cardona per senyorejar sobre el seu terme i cases. Com ja observarem en estudis previs, l’activitat financera exercida per aquesta institució eclesiàstica i la seva Caixa de les Quotidianes Distribucions, havia permès acumular d’ençà la seva creació un ingent capital mitjançant el crèdit censalista (A. GALERA, 2020). Al nombrós patrimoni immobiliari i terrer aplegat pel rector i preveres mercès als impagaments i embargaments de béns, s’havia d’afegir també a partir de mitjan segle XVI la senyoria sobre persones i béns com a titulars de la baronia de Querol, en la vegueria de Berga.
Article Details
Com citar
Galera Pedrosa, Andreu. “Església, crèdit censalista i senyoria a la Catalunya d’època moderna. El castell de Querol (Montmajor, Berguedà) i la comunitat de preveres de Sant Miquel de Cardona (1549-1671)”. Erol, L’: revista cultural del Berguedà, no. 160, pp. 31-38, https://raco.cat/index.php/Erol/article/view/431985.
Drets
(c) 2024
Articles més llegits del mateix autor/a
- Andreu Galera Pedrosa, Notícia documental relativa a la reforma del castell d’Aguilar. Montmajor (1570) , Erol, L': revista cultural del Berguedà: Núm. 143 (2020): Medievals
- Andreu Galera Pedrosa, Notícia documental sobre la dous de la Coma de Farners (Capolat) (1411) , Erol, L': revista cultural del Berguedà: Núm. 144 (2020): Patrimoni cromàtic