Presentació. El diàleg amb Heidegger en el primer projecte filosòfic de Marcuse

Main Article Content

Francisco de Lara

El treball estableix algunes bases comunes que puguin servir de marc a aquest número monogràfic. Per fer-ho, fa un repàs dels cursos i dels documents que Marcuse va arribar a conèixer de Heidegger en els anys en què va ser estudiant seu, entre 1929 i 1932. A continuació, assenyala alguns elements característics del prisma interpretatiu de Marcuse i acaba amb unes reflexions sobre la manera com Heidegger podia prendre i de fet va prendre aquesta original lectura del seu pensament. Les reflexions amb què es tanca versen sobre el potencial que em sembla tenir tota lectura de Heidegger que s’acosti, en certa manera, al programa filosòfic de l’anomenada teoria crítica.

Paraules clau
Heidegger, Marcuse, historicitat, política, teoria crítica

Article Details

Com citar
de Lara, Francisco. “Presentació. El diàleg amb Heidegger en el primer projecte filosòfic de Marcuse”. Enrahonar: an international journal of theoretical and practical reason, vol.VOL 62, pp. 5-18, https://raco.cat/index.php/Enrahonar/article/view/351718.
Biografia de l'autor/a

Francisco de Lara, Pontifícia Universitat Catòlica de Xile

Francisco de Lara (Madrid, 1974). Doctor en Filosofia per la Universitat de Friburg (Alemanya) i la Universitat Autònoma de Madrid, és professor de la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile. La seva tesi doctoral sobre la filosofia del jove Heidegger va rebre el premi Max Müller de la Universitat de Friburg. Va fundar i edita la Revista Internacional de Fenomenología y Hermenéutica ALEA i és director de la col·lecció «Filosofía UC» (Tecnos). És autor del llibre Phänomenologie der Möglichkeit: Grundzüge der Philosophie Heideggers 1919-1923 (Karl Alber, 2008) i editor d’Entre fenomenología y hermenéutica: Franco Volpi in memoriam (Plaza y Valdés, 2011), a més de Heidegger: Lógos-Lógica-Lenguaje (Teseo, 2012). Ha escrit diversos articles, capítols de llibres i entrades de diccionaris sobre Heidegger en diversos idiomes, i també ha traduït Problemas fundamentales de la fenomenología 1919/20 (Alianza, 2014) i Experiencias del pensar (Abada, 2014). És membre fundador i ha estat president de la Sociedad Iberoamericana de Estudios Heideggerianos.