Els Relats de Kolymá, de Varlam Shalámov La tensió entre literatura i testimoni (sobre les propietats cognitives de la narració)

Main Article Content

Carlos Martínez Gorriarán
Aquest article proposa que la bona narrativa de ficció (literatura) contribueix a una comprehensiónde certes situacions existencials que no poden ser assolides pels génerosescritos considerats objectius, com l'assaig, la història o el periodisme. Succintament, serà estudiat el cas de l'escriptor rus Varlam Shalámov, que va passar dinou añoscomo presoner en un camp de treballs forçats en Kolymá, essència del seu treball principal, Històries de Kolymá. Les seves històries transmeten aquest tipus d'experiència sobre la destrucciónde vides humanes amb una profunditat, riquesa i detall completament necessaris per a la comprensió, i impossible en un altre tipus d'investigació. Això no només converteix aShalámov en un gran escriptor, sinó també a tota la seva obra en un exemple fonamental model que anomenem «propietats cognitives del narratiu».

Paraules clau:

Shalámov, estètica i cognició, testimoni, genocidi, literatura concentracionària

Article Details

Com citar
Martínez Gorriarán, Carlos. “Els Relats de Kolymá, de Varlam Shalámov La tensió entre literatura i testimoni (sobre les propietats cognitives de la narració)”. Enrahonar: an international journal of theoretical and practical reason, no. 38, pp. 101-15, https://raco.cat/index.php/Enrahonar/article/view/72480.