Vulnerabilitat i deliberació en temps d’epidèmia

Main Article Content

Lydia Feito Grande
L’epidèmia de COVID-19 ens enfronta amb una situació sense precedents en què descobrim la nostra vulnerabilitat de maneres variades i dramàtiques. Emparats en la poderosa tecnologia de què disposem, observem ara, tanmateix, la nostra enorme penúria en no poder donar una resposta adequada a l’amenaça a la nostra salut i a la nostra supervivència. La fragilitat que patim es fa palesa en diferents àmbits: la vulnerabilitat de la nostra condició corporal i mortal, que ens obliga a refugiar-nos en el confinament aïllant-nos d’un medi que ha esdevingut hostil i on també descobrim la nostra flaquesa psicològica; la vulnerabilitat de les situacions de major desvaliment, que posen en evidència la debilitat dels sistemes socials i sanitaris per protegir els qui es troben en una condició més delicada; la vulnerabilitat dels sistemes de gestió de recursos, que afronten la presa de decisions més complexa tractant de preservar la justícia, i el que podríem denominar la vulnerabilitat moral, ja que es posa en qüestió la nostra capacitat de manejar entorns deliberatius per resoldre adequadament els conflictes de valors. Cal revisar aquests entorns de vulnerabilitat per explicar com la realitat de la pandèmia ens obliga a revisar i a desenvolupar una ètica a l’altura de les circumstàncies.

Article Details

Com citar
Feito Grande, Lydia. “Vulnerabilitat i deliberació en temps d’epidèmia”. Enrahonar: an international journal of theoretical and practical reason, vol.VOL 65, pp. 27-36, doi:10.5565/rev/enrahonar.1303.
Biografia de l'autor/a

Lydia Feito Grande, Universitat Complutense de Madrid

Lydia Feito Grande és professora titular a la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid. Doctora en Filosofia i Lletres. Doctora en Neurociència. Magíster en Bioètica. Magíster en Neuropsicologia. Presidenta de l’Associació de Bioètica Fonamental i Clínica. Directora del Seminari de Recerca en Bioètica UCM. Directora de la revista Bioética Complutense. Membre del Grup d’Interès en Ètica de la Societat Espanyola de Fertilitat. Vocal del Comitè d’Ètica de l’Hospital Universitari Fundació Alcorcón. Vocal del Comitè d’Ètica de CASER Residencial. Algunes de les seves publicacions són: Neuroética: Cómo hace juicios morales nuestro cerebro (Madrid, Plaza y Valdés, 2019); Bioética narrativa, amb T. Domingo (Madrid, Escolar y Mayo, 2013) i Ética y enfermería (Madrid, San Pablo, 2009).