La crítica transcendental al naturalisme. Actualitat de l’aproximació fenomenològica husserliana

Main Article Content

Rosemary Jane Rizo-Patrón de Lerner

Recentment, certes tendències en filosofia estan reavaluant la noció d’un naturalisme no reduccionista, tant en un sentit metodològic com ontològic, introduint la noció suposadament original de «supervenció». Alguns dels seus representants argumenten que la crítica husserliana al naturalisme inspirada pel transcendentalisme kantià ja no és viable amb vista al progrés científic recent. A continuació, ens proposem examinar si la crítica dels defensors d’aquest naturalisme renovat està o no justificada confrontant els seus arguments amb l’autèntic sentit de la crítica transcendental al naturalisme i tenint en vista l’estatut del significat i la seva correlació essencial amb una vida subjectiva racional (teòrica, valorativa i volitiva) constitutiva de sentit. Esperem mostrar que la fenomenologia transcendental no solament no s’oposa a la investigació científica natural, tal com sostenen els seus detractors, sinó que més aviat pot estar més ben equipada per proveir les ciències naturals d’un complement i d’un fonament filosòfics en el context d’un nou canvi de paradigma científic postmecanicista.

Paraules clau
naturalisme, filosofies de la vida, fenomenologia transcendental, constitució de sentit, canvi de paradigma científic, visió sistèmica de la vida

Article Details

Com citar
Rizo-Patrón de Lerner, Rosemary Jane. “La crítica transcendental al naturalisme. Actualitat de l’aproximació fenomenològica husserliana”. Enrahonar: an international journal of theoretical and practical reason, vol.VOL 57, pp. 53-77, https://raco.cat/index.php/Enrahonar/article/view/313788.
Biografia de l'autor/a

Rosemary Jane Rizo-Patrón de Lerner, Pontificia Universidad Católica del Perú

Doctora en filosofía por la Universidad Católica de Lovaina, Bélgica. Profesora Principal de Filosofía, Ordinaria Tiempo Completo, del Departamento de Humanidades de la Pontificia Universidad Católica del Perú. Directora del Doctorado, Programa de Estudios de Posgrado en Filosofía. Co-Directora de Estudios de Filosofía (desde 1991), editora de El pensamiento de Husserl en la reflexión filosófica contemporánea (1992), Acta fenomenológica latinoamericana (vols. 1-5 desde 2003), Interpretando la Experiencia de la Tolerancia (2006), La razón y sus fines. Elementos para una antropología filosófica en Kant, Husserl y Horkheimer (1913), autora de Husserl en diálogo, lecturas y debates (2012), El exilio del sujeto, mitos modernos y posmodernos (2014), La agonía de la razón, reflexiones desde la fenomenología práctica (2015)