Etnicitat, essencialismes d’esquerra i democràcia radical. En memòria d’Ernesto Laclau i de la seva obra al costat de Chantal Mouffe

Main Article Content

José Antonio Figueroa Perez
L’article aplica la crítica a l’essencialisme de classe d’Ernesto Laclau i Chantal Mouffe als essencialismes ètnics que s’han imposat en les agendes polítiques dels moviments socials llatinoamericans en les últimes dècades i s’indaguen algunes repercussions d’aquest essencialisme en les complexes relacions entre el govern de Rafael Correa i un sector de l’esquerra equatoriana. A partir de les preocupacions de Laclau i Mouffe per indagar les arrels de l’autoritarisme d’esquerres, l’article mostra algunes de les coincidències de l’essencialisme ètnic amb les tradicions autoritàries que, al llarg del segle XX, van imposar els criteris d’una classe definida de manera essencial. També s’analitzen les relacions de l’essencialisme ètnic amb el sorgiment de noves formes de racisme que afebleixen la construcció de projectes polítics de base popular i afermen l’exclusió dels sectors ètnics que diuen redimir.
Paraules clau
etnicitat, essencialismes, esquerra

Article Details

Com citar
Figueroa Perez, José Antonio. “Etnicitat, essencialismes d’esquerra i democràcia radical. En memòria d’Ernesto Laclau i de la seva obra al costat de Chantal Mouffe”. Enrahonar: an international journal of theoretical and practical reason, vol.VOL 56, pp. 29-47, https://raco.cat/index.php/Enrahonar/article/view/306826.
Biografia de l'autor/a

José Antonio Figueroa Perez, Universidad Central del Ecuador

Facultad de artes, Universidad Central, Profesor e investigador Agregado

Ph.D. Estudios culturales y literatura hispanoamericana, Universidad de Georgetown, Doctor en Antropología, Universidad de Rovira i Virgili, Tarragona, he sido profesor de las universidades de Michigan, Ann Arbor y Georgetown, en Estados Unidos. Universidad Javeriana, Universidad Nacional y Universidad de los Andes, Colombia; Universidad Católica, Instituto de Altos Estudios Nacionales, Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales, FLACSO, en Quito, Ecuador. Autor de los libros: Realismo mágico, vallenato y violencia política en el Caribe colombiano (ICANH, Bogotá, 2009); Nono, movilización política y migración campesina, (Instituto de la Ciudad, Quito, 2012); Del Nacionalismo al exilio interior: el contraste de la experiencia modernista en Cataluña y los Andes Americanos (Convenio Andrés Bello, Bogotá, 2000) y más de veinte artículos publicados en Bogotá, Quito, México, Argentina y Brasil.