La netnografía : un método de investigación en Internet - Washington Turpo Gebera, Osbaldo (Educar, 2009)
La netnografia es presenta com un mètode nou d’investigació per estudiar què succeeix en les comunitats virtuals. El mètode és el resultat d’aplicar l’etnografia a l’estudi del ciberespai. Pretén erigir-se com a ciència del que ocorre a la xarxa de xarxes. Aquesta pretensió, reclamada per totes les disciplines emergents, encara és difosa, perquè més aviat es presenta com una tècnica d’investigació de les vivències en els espais virtuals. Els seus orígens se situen als Estats Units i l’aplicació actual més evident que se’n fa és l’expressada pel màrqueting als estudis de mercat. Per utilitzar aquest mètode, es tenen en compte unes fases determinades que reuneixen el que és artificial, proporcionat pels ordinadors, amb el treball natural dels éssers humans, a fi de determinar les decisions més apropiades per brindar òptimament el consum d’un producte o d’un servei.