Resum
Els Serveis Socials municipals ha de prioritzar/recuperar el protagonisme ciutadà en les decisions socials municipals mitjançant la innovació en l’articulació i coordinació de mecanismes que permetin una més gran participació dels ciutadans i de les entitats socials. L’article realitza una anàlisi de les contribucions i oportunitats de la participació ciutadana per aprofundir en la democratització de les polítiques públiques en l’àmbit municipal. Una avaluació sistemàtica i reflexiva dels contextos, objectius, dimensions, oportunitats i mecanismes orientats a incorporar la participació ciutadana en la gestió de serveis socials. Es presenten, a més, resultats i conclusions d’una recent investigació empírica sobre la participació en l’àmbit de les polítiques socials municipals, tot comparant realitats i tendències en estudis i experiències d’àmbit nacional i internacional.Paraules clau
Referències
Arriba, Ana; Calzada, Inés; Pino, Eloisa del (2006), Las actitudes de los españoles hacia el Estado de Bienestar (1985-2005). CIS. Madrid.
Bourdieu, Pierre (2005), “El misterio del ministerio. De las voluntades particulares a la voluntad general”, a L. Wacquant (coord.), El misterio del ministerio. Pierre Bourdieu y la política democrática. Gedisa. Barcelona.
F.E.M.P. (2002), Encuesta sobre la participación ciudadana en los Ayuntamientos. FEMP, Madrid.
Font, Joan (2001), Ciudadanos y decisiones políticas. Ariel. Barcelona.
Gadea, Elena (2005), Las Políticas de Participación Ciudadana: Nuevas formas de relación entre la Administración Pública y la ciudadanía.Universidad de Valencia.
I.N.A.P. (2008), Evaluación de la participación pública en la elaboración delas políticas públicas. Ministerio de Administraciones Públicas. Madrid.
Montero, José Ramón; Font, Joan; Torcal, Mariano (ed.) (2006), Ciudadanos, asociaciones y participación en España. C.I.S. Madrid.
Navarro, Clemente, J. (2002), Democracia asociativa y oportunismo político. La política pública de participación ciudadana en los municipios españoles (1979-1993). Tirant lo Blanch. Valencia.
Navarro, Clemente, J. (2008), “Participación Local”. Estudio C.I.S. nº 2.661. Madrid.
Navarro, Clemente J.; Juaristi, P. (2006), “Funciones, actividades y facilitación pública de las asociaciones”, a J. R. Montero, J. Font i M. Torcal (ed.), Ciudadanos, asociaciones y participación en España. 2006. C.I.S. Madrid, pp.: 223-240.
O.C.D.E. (2001), “Implicar a los ciudadanos en la elaboración de políticas:información, consulta y participación pública” a PUMA, Políticas Públicas sobre Gestión Pública, 10. Paris.
Pastor, Enrique (2006), Trabajo Social Comunitario. D. M Murcia.
Pastor, Enrique (2008), “Ciudadanía, democracia y política social municipal”. A Revista Sistema, núm. 207. Fundación Sistema. Madrid, pp. 109-128.
PASTOR, Enrique (2009): Participación ciudadana y gestión de políticas sociales municipales. Editum. Murcia.
Pindado, Fernando (2008), La participación ciudadana en el ámbito local.
FEMP. Madrid.
Pino, Eloisa del; Colino, César (2003), Los ciudadanos y el Estado: las actitudes de los españoles hacia las administraciones y las políticas públicas. I.N.A.P. Madrid.
Rodríguez Cabrero, Gregorio; Arriba, Ana; Marbán, Vicente; Salido, Olga (2005), Actores sociales y reformas del bienestar. Consejo Superior Investigaciones Científicas. Madrid.
Subirats, Joan (2007), Los Servicios Sociales de Atención Primaria ante el cambio social. Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales. Madrid.
Warren, M. E. (2001), Democracy and association. Princeton University Presss. Princeton.
Drets
Drets d'autor
Educació social. Revista d'intervenció socioeducativa es publica en accés obert sota la llicència Creative commons reconeixement-nocomercial (by-nc): es permet l’ús del seu contingut sempre que se citi l’autor o l’autora i la publicació, amb la seva adreça electrònica exacta. Es permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faci un ús comercial. Tampoc no es pot utilitzar l’obra original amb finalitats comercials.
El copyright © de la revista pertany a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés. Universitat Ramon Llull