La perspectiva de gènere: una nova mirada a la realitat social
PDF
PDF (Español (España))


Citacions a Google Acadèmic

Com citar

Berga Timoneda, Anna. “La perspectiva de gènere: una nova mirada a la realitat social”. Educació social. Revista d’intervenció socioeducativa, no. 31, pp. 15-24, https://raco.cat/index.php/EducacioSocial/article/view/165507.


Resum

La realitatdel fenomen que hem anomenat violència de genere ha convertit el terme gènere, concepte acadèmic que neix de les teories feministes dins de les ciències socials en un terme mediàtic, que ha passat a formar part del llenguatge comú, tot i que sovint no s'ha utilitzat de forma molt adequada. Aquest article pretén, d'una banda, analitzar el gènere com un dels eixos estructuradors de les desigualtats en la nostra societat, clarificant el mateix concepte en el marc teòric de les ciències socials i, de l'altra, plantejar-lo com una perspectiva d'anàlisi de la realitat social; una nova mirada que cal tenir en compte, també, en el moment de dissenyar les intervencions en el camp sòcioeducatiu.

Paraules clau

construcció social, desigualtat, diferència, domini, gènere, rol social construction, inequality, difference, domination, cender, role construcción social, desigualdad, diferencia, dominio, género, rol
PDF
PDF (Español (España))

Referències

Beck, U. (1998), La sociedad del riesgo. Hacia una nueva modernidad. Paidós. Barcelona.

Berga, A. (2005), "Adolescencia femenina i risc social: una relació invisible". Educació Social-Revista d 'lntervenció socioeducativa, n° 25: 6 1-76.

Brullet, C. ( 1996), " Roles e identidades de género: una construcció n social". A: Sociología de las mujeres españolas, Ma A. García de León etal. Complutense. Madrid. pp. 273-308.

Bourdieu, P. (2000), La dominació masculina. Edicions 62. Barcelona.

Carrington, K.; Bennet, A. (1999), " Las revistas de chicas y la formación pedagógica de la chica" a LUKE, C. (comp.) Feminismos y pedagogías en la vida cotidiana. Morata. Madrid.

Castells, M. (1998), La era de la información. Economía, Sociedad y Cultura. Vol.2 El poder de la identidad. Alianza. Madrid.

Harris, M. (1998), Introducción a la antropología general. Alianza. Madrid.

Izquierdo, M" J. (1998), El malestar en la desigualdad. Cátedra. Madrid.

Juliano, D. (1998), Las que saben. Subculturas de mujeres. Horas y horas. Madrid.

Juliano, D. (2004), Excluidas y marg inales. Una aproximación antropoló gica. Cátedra. Madrid.

Poal, G. ( 1995), " Reflexiones entorno a la socialización diferencial de mujeres y hombres", RTS, n° 140: 40-53.

Subirats, M. (1990), "Sexe, génere y educació". A: Sociología de l 'educació , J. M. Rotger (ed.). Sociologia de l'

educació. EUMO. Vic. pp. 2 17-241.