La narració oral professional: una proposta d’anàlisi des de l’etnopoètica
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
La narració oral professional és una disciplina escènica que consisteix a explicar històries de viva veu a un públic. Aquest ofici artístic conviu amb la narració oral espontània i quotidiana i ha desenvolupat uns trets concrets en els darrers anys. L’article proposa la utilització de les darreres aportacions en els àmbits del folklore i l’etnopoètica com a marc interpretatiu adient per a l’estudi de la narració oral professional. En aquest sentit estudiem la relació entre la narració oral professional i el folklore entès com a comunicació artística en un grup petit i l’etnopoètica com a branca del folklore que estudia l’art verbal. A continuació, examinem el repertori dels narradors orals professionals en funció del sistema de gèneres i la relació entre l’artista i el públic. Aquesta anàlisi indica que el repertori dels narradors és molt variat. D’altra banda, s’adverteix que la relació amb el públic és un dels factors determinants en la tria d’un gènere o relat. Finalment, analitzem el treball artístic que es realitza amb aquest repertori, especialment pel que fa a la relació entre oralitat i escriptura.
Article Details
Articles més llegits del mateix autor/a
- Alejandro Ocete Marí, Tània Muñoz Marzá, Olga Gargallo i Barea, Notícies , Estudis de Literatura Oral Popular = Studies in Oral Folk Literature: Núm. 8 (2019)
- Tània Muñoz Marzà, Manual d’oralitat en set jornades i set contes , Estudis de Literatura Oral Popular = Studies in Oral Folk Literature: Núm. 11 (2022)