Concesions per buscar aigua i els seus conflictes. El cas d’Argentona (el Maresme) segles XVI-XIX
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Enric Subiñà i Coll
Centre d'Estudis Argentonins
L’aigua era un bé públic i el seu ús el concedia el batlle general mitjançant establiment a cens. Però l’aigua també es va «privatitzar» a les senyories i aquestes, alhora, la van establir en els seus territoris. A l’entorn d’Argentona no hi ha cursos permanents d’aigua. Per això l’aigua s’extreia amb la construcció de mines i pous. Analitzarem establiments d’aigua fets a Argentona des del 1508 fins al 1832. L’estructura dels establiments del Reial Patrimoni s’inicien amb la petició de l’interessat i el posterior informe del fiscal que estipula les quantitats que cal pagar. Seguidament es notificava als interessats i, si no hi havia cap al·legació per part de tercers, es concedia l’establiment. Els conflictes entre particulars que es veien perjudicats per un establiment originaven llargs plets que en la majoria de casos es resolien mitjançant concòrdies. S’inclou un quadre amb una relació de trentados establiments d’aigua documentats a Argentona, que de ben segur són tan sols una part dels concedits
Paraules clau
Aigua, Establiments, Drets
Article Details
Com citar
Subiñà i Coll, Enric. “Concesions per buscar aigua i els seus conflictes. El cas d’Argentona (el Maresme) segles XVI-XIX”. Estudis d’història agrària, no. 24, pp. 363-74, https://raco.cat/index.php/EHA/article/view/260841.
Drets
Drets d'autor
Des del número 29 (2017), quan s’envia una proposta, l’autor conserva els drets d’autor però atorga a la revista la primera publicació de l’obra.
Els textos es difondran amb la llicència de reconeixement No Comercial de Creative Commons (CC-BY-NC), que permet compartir l’obra amb tercers, sempre que aquests reconeguin la seva autoria, la publicació inicial en aquesta revista i les condicions de la llicència i no se'n faci un ús comercial.