Llegenda i veritats d'Arnau de Vilanova sobre el vi dolç natural
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Josep Maria Puiggròs i Jové
Ens trobem en uns moments en què hi ha un interès per la història i la cultura a l'entorn dels nostres vins. Aquesta nova sensibilitat els dóna un valor afegit que ens diferencia d'altres països, especialment de l'hemisferi sud, que fa poques dècades han començat a produir vi i no tenen aquestes possibilitats. Ara bé, l'interès per la història i la cultura, si no és prou rigorós, ens pot portar a elaborar unes llegendes més o menys simpàtiques que qüestionin el nostre treball.
Una d'aquestes llegendes la tenim en la figura d'Arnau de Vilanova (1240-1311), un gran metge de l'edat mitjana, de la Corona catalanoaragonesa, que és presentat com l'inventor del procés d'elaboració dels vins dolços naturals. Els partidaris d'aquesta teoria fins i tot posen data i lloc on es va produir el fet. Aquesta llegenda ha tingut molta acceptació i difusió.
En la recerca sobre l'autenticitat del que s'atribueix a Arnau de Vilanova, hem trobat diversos autors que han fet estudis científics sobre la figura i l'obra d'Arnau de Vilanova, la majoria dels quals indiquen que no hi ha cap fonament documental que demostri que el nostre gran metge fos l'inventor del procés d'elaboració del vi dolç natural a partir del procés de mutatge, apagament o encapçalament del most afegint-li aiguardent; en canvi, hauríem d'aprofitar d'Arnau de Vilanova la seva gran defensa argumentada de les bondats que el consum de vi aporta al nostre organisme i els efectes terapèutics que descriu de manera especial al Liber de vinis.
Una d'aquestes llegendes la tenim en la figura d'Arnau de Vilanova (1240-1311), un gran metge de l'edat mitjana, de la Corona catalanoaragonesa, que és presentat com l'inventor del procés d'elaboració dels vins dolços naturals. Els partidaris d'aquesta teoria fins i tot posen data i lloc on es va produir el fet. Aquesta llegenda ha tingut molta acceptació i difusió.
En la recerca sobre l'autenticitat del que s'atribueix a Arnau de Vilanova, hem trobat diversos autors que han fet estudis científics sobre la figura i l'obra d'Arnau de Vilanova, la majoria dels quals indiquen que no hi ha cap fonament documental que demostri que el nostre gran metge fos l'inventor del procés d'elaboració del vi dolç natural a partir del procés de mutatge, apagament o encapçalament del most afegint-li aiguardent; en canvi, hauríem d'aprofitar d'Arnau de Vilanova la seva gran defensa argumentada de les bondats que el consum de vi aporta al nostre organisme i els efectes terapèutics que descriu de manera especial al Liber de vinis.
Article Details
Com citar
Puiggròs i Jové, Josep Maria. “Llegenda i veritats d’Arnau de Vilanova sobre el vi dolç natural”. Dossiers agraris, no. 18, pp. 19-30, https://raco.cat/index.php/DossiersAgraris/article/view/302352.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Josep Maria Puiggrós i Jové, De la Vernatxa a la garnatxa blanca, evolució històrica , Dossiers agraris: Núm. 15: La varietat garnatxa blanca
- Josep Maria Puiggròs i Jové, De la fil·loxera a l'escarabat de la patata. La innovació en la protecció vegetal , Dossiers agraris: Núm. 16: Innovacions en l'agricultura catalana en els darrers cent anys
- Josep Maria Puiggrós i Jové, El Perquè de la defensa de les varietats de CEP autòctones, el cas de Catalunya , Dossiers agraris: Núm. 13: Les varietats manto negro, moll i callet
- Josep Maria Puiggròs i Jové, El Trobat, torbato o malvasia del Rosselló, visió històrica als territoris de parla catalana , Dossiers agraris: Núm. 17: La varietat torbato, malvasia del Rosselló, trobat
- Josep Maria Puiggrós i Jové, Presentació , Dossiers agraris: Núm. 9: La varietat picapoll
- Josep Maria Puiggrós i Jové, Presentació , Dossiers agraris: Núm. 11: La varietat trepat