Els espais d’intercanvi. Els tianguis de Páztcuaro (Michoacán, Mèxic), entre la tradició i les estratègies de supervivència

Contenu principal de l'article

Danú A. Fabre Platas
Carmen Egea Jiménez
La intenció del present article és mostrar processos socials locals en coexistència amb les realitats postmodernes globals, on sembla que persisteix una lògica egocèntrica i hiperespecialitzada irreversible. Aquesta idea parteix d’observar la pervivència i la renovació de solidaritats tradicionals en espais que es consideren globalitzats, però en els quals persisteixen o es recuperen teixits socials històrics on la memòria col·lectiva actua com a resistència cultural. En aquest context, s’hi analitzen, a través de l’observació participant, dos tianguis localitzats a l’àrea purhepecha i protagonitzats per la comunitat purhe: el tianguis del Santuario, a la ciutat de Páztcuaro, i el mojtakuntani o tianguis regional purhepecha, desenvolupat per les poblacions properes al llac de Pátzcuaro (Estat de Michoacán, Mèxic). Els tianguis són mercats públics que han estat considerats aquí com a espais d’intercanvi i que tenen la particularitat que l’activitat econòmica d’adquisició de béns es realitza a través de la permuta, sense que hi intervingui la moneda com a valor de canvi.

Renseignements sur l'article

Comment citer
Fabre Platas, Danú A.; et Egea Jiménez, Carmen. « Els espais d’intercanvi. Els tianguis de Páztcuaro (Michoacán, Mèxic), entre la tradició i les estratègies de supervivència ». Documents d’Anàlisi Geogràfica, vol.VOL 61, nᵒ 2, p. 265-87, https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/292865.