HOBBES I LENIN: DE LA GÈNESI A L’EXTINCIÓ DE L’ESTAT

Main Article Content

Roger Castellanos Corbera

Thomas Hobbes és el principal artífex de la concepció moderna de la sobirania  política i, consegüentment, de la seva articulació en el que acabarà esdevenint l’estat  modern. La seva filosofia política cercarà els mecanismes per al manteniment de les  condicions de sobirania, concebudes com a única garantia per a la convivència pacífica  a la societat civil. D’altra banda, gairebé dos segles i mig després, Vladimir I. U. Lenin  sistematitzarà les contribucions de Marx i Engels sobre la teoria marxista de l’estat, en  què aquest es defineix com una maquinària, dictadura o bé organització o força especial
de repressió d’una classe per una altra, proposant-ne la presa per part de la classe opri mida i, en última instància, l’extinció per a la superació del conflicte social. Ens trobem  doncs davant de dos moments històrics i filosòfics en la genealogia de l’estat modern; a  saber, la teoria sobre la seva gènesi en Hobbes i la teoria sobre la seva extinció en Lenin.  En ambdós casos, es parteix d’una mateixa premissa: el conflicte real al present; i un  mateix propòsit: assolir la pau entre els éssers humans.

Paraules clau
Hobbes, Lenin, Estat modern, Leviatan, Marxisme

Article Details

Com citar
Castellanos Corbera, Roger. “HOBBES I LENIN: DE LA GÈNESI A L’EXTINCIÓ DE L’ESTAT”. CONVIVIUM, vol.VOL 36, pp. 31-51, doi:10.1344/conv36.730.45271.

Articles més llegits del mateix autor/a

  • Yves Charles-Zakra, Didier Mineur, Miroslav Vacura, Maria Clara Fernandes Sales, Sebnem Ertan Paşaoğlu, Canpu Chen, Dietrich Schotte, Raffaella Santi, Lukac, María Liliana, James Griffith, Wladimir Barreto Lisboa, Liang Pang, Castellanos, Roger, 1987-, Franck Lessay, Monserrat i Molas, Josep, 1967-, BUTLLETÍ HOBBES XXXV , CONVIVIUM: Vol. 37 Núm. 1 (2024)