Sentit corporalitzat Bourdieu arran de Merleau-Ponty

Main Article Content

Josep Maria Bech

En la historiografia del pensament, l’internalisme ancorat en el sentit sol rivalitzar amb l’externalisme de vocació sociològica, i això reflecteix un fet de molta més ampla volada: filosofia i sociologia semblen sovint dues entitats cadascuna de les quals vol absorbir l’altra. El filòsof Maurice Merleau-Ponty i el sociòleg Pierre Bourdieu exemplifiquen aquesta situació. Mentre que Merleau-Ponty pretenia fonamentar filosòficament la realitat social, Bourdieu va intentar aproximar-se sociològicament a la filosofia. El present text aspira a entendre en detall com aquestes dues maneres de pensar funcionaven realment i perquè cadascuna sembla emmirallar l’altra. Comparant-les, conclou que estan intricadament vinculades, atès que una d’elles prové de l’altra i alhora s’hi oposa. Si en un primer moment l’actitud intel·lectual d’ambdós autors sembla propera, els seus camins reflexius apareixen antagònics si se’ls mira amb deteniment.

Paraules clau
arc intencional, Bourdieu, diplopia intel·lectual, esquema corporal, fenomenologia, habitus, història del pensament, Merleau-Ponty, sentit corporalitzat, sociologia

Article Details

Com citar
Bech, Josep Maria. “Sentit corporalitzat: Bourdieu arran de Merleau-Ponty”. CONVIVIUM, no. 33, pp. 155-76, https://raco.cat/index.php/Convivium/article/view/384407.