Health risks arising from the dietary intake of chemical contaminants: a case study of the consumption of edible marine species in Catalonia, NE Spain
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Josep L. Domingo
Actualment, està ben establert que la ingesta dietètica és la
principal via d'exposició humana a metalls i compostos orgànics
persistents (COP). L'any 2000, el nostre laboratori va començar
una exhaustiva investigació sobre l'exposició dietètica
a diversos metalls i contaminants orgànics per la població general
de Catalunya. Entre els onze grups d'aliments analitzats,
els nivells més elevats de la major part dels contaminants es
van trobar, en termes generals, al peix i marisc. Aquest grup va
suposar les contribucions més elevades de la ingesta d'As, Hg
i Pb, dioxines i furans (PCDD/PCDF), policlorbifenils (PCB), difenil
èters polibromats (PBDE) i difenil èters policlorats (PCDE).
El peix i marisc va ser també un contribuent important en la ingesta
de Cd, hexaclorobenzè, hidrocarburs aromàtics policíclics
(PHA) i naftalens policlorats (PCN). Tanmateix, els nivells
dels contaminants es van determinar solament en tres espècies
de peix fresc i en dues de conservat, la qual cosa suposava
un factor limitant per tal de poder establir recomanacions
sobre el consum de peix i marisc. Per això, recentment hem
dut a terme un estudi addicional amb la intenció d'incrementar
les dades de l'anterior investigació. Els resultats són aquí presentats.
En termes generals, la major part d'espècies marines
analitzades no haurien de suposar efectes adversos sobre la
salut dels consumidors. Tanmateix, el tipus de peix, la freqüència
de consum i la quantitat consumida són aspectes essencials
per a establir un equilibri entre els beneficis i els riscos
d'un consum regular de peix.
principal via d'exposició humana a metalls i compostos orgànics
persistents (COP). L'any 2000, el nostre laboratori va començar
una exhaustiva investigació sobre l'exposició dietètica
a diversos metalls i contaminants orgànics per la població general
de Catalunya. Entre els onze grups d'aliments analitzats,
els nivells més elevats de la major part dels contaminants es
van trobar, en termes generals, al peix i marisc. Aquest grup va
suposar les contribucions més elevades de la ingesta d'As, Hg
i Pb, dioxines i furans (PCDD/PCDF), policlorbifenils (PCB), difenil
èters polibromats (PBDE) i difenil èters policlorats (PCDE).
El peix i marisc va ser també un contribuent important en la ingesta
de Cd, hexaclorobenzè, hidrocarburs aromàtics policíclics
(PHA) i naftalens policlorats (PCN). Tanmateix, els nivells
dels contaminants es van determinar solament en tres espècies
de peix fresc i en dues de conservat, la qual cosa suposava
un factor limitant per tal de poder establir recomanacions
sobre el consum de peix i marisc. Per això, recentment hem
dut a terme un estudi addicional amb la intenció d'incrementar
les dades de l'anterior investigació. Els resultats són aquí presentats.
En termes generals, la major part d'espècies marines
analitzades no haurien de suposar efectes adversos sobre la
salut dels consumidors. Tanmateix, el tipus de peix, la freqüència
de consum i la quantitat consumida són aspectes essencials
per a establir un equilibri entre els beneficis i els riscos
d'un consum regular de peix.
Article Details
Com citar
Domingo, Josep L. “Health risks arising from the dietary intake of chemical contaminants: a case study of the consumption of edible marine species in Catalonia, NE Spain”. Contributions to science, vol.VOL 3, no. 4, pp. 459-68, https://raco.cat/index.php/Contributions/article/view/157790.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Josep L. Domingo, Maria Teresa Colomina i Fosch, Mercedes Gómez Arnáiz, Risks of aluminium exposure during pregnancy , Contributions to science: Vol. 1 Núm. 4 (2000)