Acetic acid bacteria in oenology
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Albert Mas
Maria Jesús Torija Martínez
Ángel González
Montserrat Poblet Icart
José Manuel Guillamón Navarro
Els bacteris de l'àcid acètic han estat sempre considerats perjudicials
en els àmbits enològics, com a principal font de problemes
en el vi (fonamentalment per ser una font d'acidesa volàtil).
El desenvolupament de noves tècniques de biologia
molecular ha permès que la taxonomia i el coneixement del
metabolisme d'aquests bacteris que, per les seves exigències
nutricionals, són molt difícils de cultivar evolucionin ràpidament.
En l'àmbit taxonòmic, s'ha produït el canvi de dos gèneres
i cinc espècies el 1984 a deu gèneres i més de quaranta
espècies al moment actual. De totes maneres, les poderoses
eines moleculars utilitzades en taxonomia no són apropiades
per a l'ús rutinari en estudis ecològics, on s'ha d'analitzar un
gran nombre de mostres. Per tant, s'han desenvolupat noves
tècniques moleculars que han permès la millora del seu coneixement
i control a Enologia. Així mateix, han permès un avenç
considerable en la producció de vinagre, procés en el qual
aquests bacteris són imprescindibles, com s'ha posat de manifest
en el projecte europeu WINEGAR.
en els àmbits enològics, com a principal font de problemes
en el vi (fonamentalment per ser una font d'acidesa volàtil).
El desenvolupament de noves tècniques de biologia
molecular ha permès que la taxonomia i el coneixement del
metabolisme d'aquests bacteris que, per les seves exigències
nutricionals, són molt difícils de cultivar evolucionin ràpidament.
En l'àmbit taxonòmic, s'ha produït el canvi de dos gèneres
i cinc espècies el 1984 a deu gèneres i més de quaranta
espècies al moment actual. De totes maneres, les poderoses
eines moleculars utilitzades en taxonomia no són apropiades
per a l'ús rutinari en estudis ecològics, on s'ha d'analitzar un
gran nombre de mostres. Per tant, s'han desenvolupat noves
tècniques moleculars que han permès la millora del seu coneixement
i control a Enologia. Així mateix, han permès un avenç
considerable en la producció de vinagre, procés en el qual
aquests bacteris són imprescindibles, com s'ha posat de manifest
en el projecte europeu WINEGAR.
Article Details
Com citar
Mas, Albert et al. “Acetic acid bacteria in oenology”. Contributions to science, vol.VOL 3, no. 4, pp. 511-2, https://raco.cat/index.php/Contributions/article/view/157783.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Lluís Arola i Ferrer, Albert Mas, Integrated research in oenology , Contributions to science: Vol. 1 Núm. 3 (2000)