Periodistes en zones de guerra: la qüestió de l’objectivitat. Entrevista amb el fotògraf de premsa Laith Mushtaq

Main Article Content

Jack Shaka

La informació que difonen els mitjans de comunicació presents a les zones de guerra ha canviat amb el pas dels anys. Els militars són conscients que necessiten els mitjans de comunicació i viceversa. En podríem dir un matrimoni de conveniència, però potser seria millor veure-ho com una relació simbiòtica entre els militars i els mitjans de comunicació en la qual cada part es beneficia de l’altra. Quan es produeix aquesta simbiosi, sorgeixen veus discordants que posen en dubte la llibertat de la premsa i l’objectivitat dels periodistes. Cada guerra és una oportunitat per a aprendre lliçons. Els militars han après que necessiten un aliat: els mitjans de comunicació.

A la majoria de zones de guerra, actualment les forces militars inclouen periodistes a les seves unitats. Sovint es poden veure periodistes amb jaquetes de Kevlar i informant des de vaixells de guerra o vehicles Humvee. Quina objectivitat poden tenir aquests periodistes asseguts als seients del davant dels vehicles i que reben protecció al camp de batalla? Fins a quin punt se’ls permet informar?

Cal destacar que els exèrcits i les missions humanitàries arreu del món han integrat periodistes a les seves unitats i ho continuen fent. Les xarxes de mitjans de comunicació ho van fer amb un nombre considerable de periodistes durant la invasió i l’ocupació de l’Afganistan i l’Iraq per part dels EUA, tot i que algunes també van enviar-hi periodistes no integrats. Quines històries són més precises? Quin preu s’ha de pagar per no estar integrat? Laith Mushtaq, el veterà fotoperiodista de guerra d’Al-Jazeera, va respondre algunes d’aquestes preguntes a Helsingor, Dinamarca, el febrer del 2012 a partir de la seva experiència en zones de guerra.

Paraules clau
forces militars, periodisme integrat, periodisme no integrat, Iraq, camps de batalla, Afganistan

Article Details

Com citar
Shaka, Jack. “Periodistes en zones de guerra: la qüestió de l’objectivitat. Entrevista amb el fotògraf de premsa Laith Mushtaq”. Journal of Conflictology, vol.VOL 3, no. 2, doi:10.7238/joc.v3i2.1528.
Biografia de l'autor/a

Jack Shaka, Consultant international et formateur en Construction de la Paix, Résolution de Conflits et Gouvernance Démocratique

Jack Shaka is an International Consultant and Trainer on Peace Building,Conflict Resolution and Democratic Governance currently based in Denmark. He writes for Libertas Magazine-Macedonia on African Affairs.Jack is the author of 'The Refugee: An odyssey into the refugee life' and coauthor of 'Silent No More-Youth Legislative Theatre Process in Kenya.'He is working on his latest book titled 'Different Pigments.'