L’ús del llenguatge bèl·lic en el futbol. Els casos del clàssic Barça-Madrid i del derbi Espanyol-Barça en sis emissores
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Raúl Martínez-Corcuera
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya
Cristina Fernández-Rovira
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya
Marc Compte-Pujol
Universitat Oberta de Catalunya
L’article proposa l’anàlisi crítica del discurs i de les metàfores bèl·liques utilitzades en les retransmissions i programes postpartit de sis emissores radiofòniques de màxima audiència que emeten des de Madrid i Barcelona. S’analitza el clàssic disputat el 23 d’abril de 2017 entre el FC Barcelona i el Reial Madrid i el derbi entre el RCD Espanyol i el FC Barcelona del 29 d’abril de 2017. Les narracions analitzades mostren discursos que promouen l’oposició nosaltres versus ells o elles i, per extensió, poden promoure el discurs de l’odi, del qual el llenguatge i les metàfores bèl·lics poden considerar-se una de les seves manifestacions. Destaca el recurs freqüent a les armes, l’argot de la milícia i les referències a la violència, en totes les emissores analitzades. La conclusió remet a la normalització de discursos excloents en els programes esportius de màxima audiència, la qual cosa pot comportar la normalització de discursos més agressius, violents i carregats de menyspreu.
PARAULES CLAU: discurs d’odi, futbol, llenguatge bèl·lic, ràdio esportiva, sensacionalisme, periodisme partidista.
PARAULES CLAU: discurs d’odi, futbol, llenguatge bèl·lic, ràdio esportiva, sensacionalisme, periodisme partidista.
Article Details
Com citar
Martínez-Corcuera, Raúl et al. “L’ús del llenguatge bèl·lic en el futbol. Els casos del clàssic Barça-Madrid i del derbi Espanyol-Barça en sis emissores”. Comunicació: revista de recerca i d’anàlisi, vol.VOL 38, no. 2, pp. 9-28, https://raco.cat/index.php/Comunicacio/article/view/394259.