La Societat de Barcelona i el seu dret : segles XI-XIII

Main Article Content

Tomàs de Montagut Estragués
L’ordenament jurídic de la Barcelona baixmedieval, que trobem ja ben madur en el segle xiii i que entenem com una síntesi de drets (usos, costums, privilegis, lleis, etc.) i d’organització (municipi, universitat de prohoms, consolats, etc.) és fruit primordial de la voluntat interessada dels seus dirigents: uns prohoms o patricis que dirigiran una expansió urbana de la societat barcelonina que clarament els beneficia i que els permetrà la consolidació i perpetuació com a grup social, a través d’unes formes i d’unes figures jurídiques individuals, familiars i socials adequades i orientades als seus propòsits de lideratge polític i econòmic de Barcelona.
L’elevat grau d’autonomia que la societat barcelonina aconseguirà en el segle xiii a través de les seves institucions de dret públic i privat és mantindrà estable fins al segle xviii, quan la nova dinastia borbònica derogarà les institucions pròpies d’autogovern municipal.

Article Details

Com citar
Montagut Estragués, Tomàs de. “La Societat de Barcelona i el seu dret : segles XI-XIII”. Catalan Historical Review, no. 1, pp. 183-9, https://raco.cat/index.php/CatalanHistoricalReview/article/view/131001.

Articles més llegits del mateix autor/a