Desinstitucionalització, individualismes i reclams punitivistas: en particular, la “cassolada contra l'alliberament de presos” en les albors de la pandèmia
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Els processos de desinstitucionalització i individualisme ofereixen una clau de lectura de les formacions socials del present travessades pel punitivisme contemporani. Podem conjecturar, al seu torn, que la pandèmia ha exacerbat les expressions punitivistas i els processos d'individualisme i desinstitucionalització en els quals aquelles s'inscriuen. Immers en un complex d'incerteses individuals sobre la circulació d'un virus que es presentava com a letal, aquests actors morals van pretendre immunitzar-se enfront de l'alteritat constituïda per la figura del pres. El replegament sobre si, immanent a l'individualisme contemporani, (re)potenciat pel tancament per a no contaminar-se enfront del virus, va intensificar el perill de l'alteritat, va radicalitzar un risc singular, per fora dels reals perills de contagi que mostrava el COVID-19: el del pres encara tancat al mig divers del carcerari. En aparent paradoxa, la “cassolada contra l'alliberament de presos” va promoure un control denunciant d'un altre al qual no es podia contactar, però al qual s'adjudicava una afectació singular, difusa. És a dir, assistim a la crida a l'anihilament de l'alteritat per fora, no sols de les condicions d'emergència sanitària, sinó dels pretextos securitaris-delictius. Però aquesta paradoxa no és tal si procura ser analitzada com a exacerbació de la sèrie de manifestacions punitivistas en el marc dels processos d'individualismes i des-institucionalització iniciats fa aproximadament 50 anys. Aquesta clau de lectura permetria comprendre al “#Cacerolazo30A”, no com un episodi irracional de la nostra vida social, sinó en plena lògica amb els processos d'individualisme i desinstitucionalització.
Article Details
(c) Crítica Penal y Poder, 2023
Drets d'autor
El/la autor/a conserva els drets d'autor i atorga a la revista el dret de primera publicació de l'obra.
Els textos es difondran sota una llicència de reconeixement de Creative Commons 'Reconocimiento-No Comercial-SinObraDerivada 4.0 Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 que es veurà especificada en cada un dels articles.
la llicència permet compartir l'obra amb tercers, sempre que aquests reconeguin la seva autoria, la seva publicació inicial en aquesta revista i les condicions de la llicència. No es permet un ús comercial ni la creació d’obres derivades sense el permís del titular dels drets d’autoria.
En aquells casos en què un article ja hagi estat publicat, es respectaran els drets originals i s'ha d'advertir en una nota al peu d'aquella publicació original.
Ruben Ignacio Urriza, Universitat de Buenos Aires
Advocat (U.B.A.). Postgrau en Especialització en Dret Penal (Dcho. U.B.A.). Mestrant en Recerca en Ciències Socials (FSOC U.B.A.). Defensor Públic Penal en el Criminal i Correccional de La Matança, província de Buenos Aires.