La racionalitat neoliberal en els projectes de llei que involucren delictes contra el patrimoni al Brasil (2019-2022)
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
La racionalitat neoliberal habita l'Estat, les institucions, els cossos, les ments i les subjectivitats. Per a assegurar la seva hegemonia, utilitza diversos aparells, com el propi sistema penal i el seu mecanisme primari de criminalització. La recerca selecciona una de les seves repercussions: la repressió legislativa dels comportaments relacionats amb el patrimoni. Per tant, el treball busca examinar si els projectes de llei relatius als delictes contra la propietat, presentats en la 56a legislatura del Congrés Nacional del Brasil (2019-2022), serveixen per aquest propòsit i si fan explícit el funcionament pràctic del neoliberalisme. L'objectiu és, en primer lloc, comprendre com funciona el càstig sota la racionalitat neoliberal i com l'Estat adopta aquesta última per a executar la primera; i després analitzar les propostes normatives per a explicitar i ratificar trets vinculats a la raó hegemònica. La metodologia consisteix en una anàlisi documental, una anàlisi legislativa i una revisió bibliogràfica. Es va poder constatar que els projectes, entre altres explicacions, recollien una racionalitat neoliberal marcada pel reclam de més càstig i una lògica de criminalització de la pobresa i individualització de la responsabilitat. A més, altres tendències observables són la falta de fonamentació empírica, el discurs del pànic social, els baixos índexs d'aprovació i la recurrència de casos cada vegada més específics i puntuals.
Article Details
(c) Crítica Penal y Poder, 2023
Drets d'autor
El/la autor/a conserva els drets d'autor i atorga a la revista el dret de primera publicació de l'obra.
Els textos es difondran sota una llicència de reconeixement de Creative Commons 'Reconocimiento-No Comercial-SinObraDerivada 4.0 Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 que es veurà especificada en cada un dels articles.
la llicència permet compartir l'obra amb tercers, sempre que aquests reconeguin la seva autoria, la seva publicació inicial en aquesta revista i les condicions de la llicència. No es permet un ús comercial ni la creació d’obres derivades sense el permís del titular dels drets d’autoria.
En aquells casos en què un article ja hagi estat publicat, es respectaran els drets originals i s'ha d'advertir en una nota al peu d'aquella publicació original.