Llegenda i paisatge com a elements de mediació literària. Encantades i pedagogia de l'imaginari

Main Article Content

Alexandre Bataller Català

S'hi analitzen les possibilitats de mediació literària del paisatge llegendari a partir d'una experiència de ruta literària desenvolupada amb alumnes de primària en un espai natural on es vincula una llegenda (en concret, el Barranc de l'Encantada a Planes). El treball situa la relació entre llegenda, història i pensament científic i la distinció entre contes i llegendes en funció del seu caràcter meravellós o històric. Es tracten els conceptes de pensament màgic, imaginació i fantasia associada als infants, en el context d'una pedagogia de l'imaginari. Per a l'anàlisi i comprensió de la llegenda de l'Encantada, es contextualitzen els relats medievals on apareixen sirenes i dones aquàtiques, entre elles Melusina i els relats posteriors que s'hi deriven. S'esmenten elements comuns i pervivències de versemblança i historicitat en els relats orals sobre encantades valencianes. Finalment, s'aporten elements d'anàlisi de l'experiència concreta de recepció i creació literària de la llegenda, a partir del seguiment de la ruta literària i l'entrevista amb el docent que ha dissenyat aquest dispositu didàctic basat en elements de la literatura de transmissió oral associada a un territori.

Paraules clau
llegendes, paisatge, fantasia, pensament màgic, encantades, pedagogia de l'imaginari, ruta literària, educació literària

Article Details

Com citar
Bataller Català, Alexandre. “Llegenda i paisatge com a elements de mediació literària. Encantades i pedagogia de l’imaginari”. Cultura, lenguaje y representación: revista de estudios culturales de la Universitat Jaume I, no. 23, pp. 7-23, https://raco.cat/index.php/CLR/article/view/372846.