Seguretat, qualitat i higiene a la venda de carn a Barcelona durant el segle XIV

Main Article Content

Ramon Agustí Banegas López
El present estudi analitza el consum de carn a la Barcelona del segle XIV a través de les «ordinacions» municipals. Al llarg del text s'intenta observar la mentalitat amb què s'enfronten els consellers als problemes que generen l'entrada d'animals destinats a carn a la ciutat, el seu escorxament i, finalment, la seva venda. Problemes que vénen donats per diversos factors: d'una banda, per les diferències que s'estableixen, segons la mentalitat dels metges i dels consellers, entre les diferents carns des d'un punt de vista nutritiu i de salut; cosa que genera tota una legislació concreta que intenta separar les diferents carns per categories. D'altra banda, pels perills que certes carns, pel seu origen o per defectes de manipulació o conservació, poden provocar a la salut humana. Es pot concloure que els consellers a través de les «ordinacions» van intentar conciliar el bon abastament càrnic de la ciutat amb la correcta identificació de les carns, i van aconseguir, així, que tothom sabés en tot moment la qualitat o perillositat de la carn que estava comprant.


Article Details

Com citar
Banegas López, Ramon Agustí. “Seguretat, qualitat i higiene a la venda de carn a Barcelona durant el segle XIV”. Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, vol.VOL 16, pp. 75-95, https://raco.cat/index.php/ButlletiSCEH/article/view/148919.