Les pràctiques de consum ritual de recursos faunístics documentades al recinte de taula de Sa Cudia Cremada (Maó, Menorca, Illes Balears)
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
[cat] Les excavacions arqueològiques realitzades a l’interior del recinte de taula del jaciment de Sa Cudia Cremada (Maó) entre els anys 2015 i 2021, han proporcionat noves dades que ajuden a millorar de forma significativa el coneixement, no tan sols d’aquests santuaris exclusius de la segona edat del ferro de Menorca, sinó també de les pràctiques rituals que s’hi realitzaven. Entre els elements més representatius localitzats durant el treball de camp, en destaquen les restes de fauna. L’acumulació documentada representa un dels conjunts més abundants d’aquest tipus de restes de la prehistòria balear localitzats a l’interior d’un edifici. L’estudi que es presenta se centra en l’anàlisi dels conjunts faunístics localitzats al nivell d´ús de l’edifici, on s’hi ha constatat la presència de les espècies que formen part de la típica cabana domèstica del talaiòtic final, formada per caprins domèstics, bou i porc, essent present també una petita representació de restes de peix. Un dels fets més destacables és la ubicació deliberada de gran part d’aquestes restes, formant diferents concentracions situades en punts específics del recinte. Aquest fet sembla estar relacionat amb les diverses pràctiques de gestió i consum de la fauna dins el context de probables banquets rituals, que es realitzarien a zones específiques associades a determinats elements arquitectònics amb importància litúrgica.
Article Details
Articles més llegits del mateix autor/a
- Damià Ramis, Montserrat Anglada, Una aproximació a l’explotació dels recursos faunístics a Menorca durant l’edat del Bronze: la naveta de cala Blanca (Ciutadella) , Bolletí de la Societat d'Història Natural de les Balears: Vol. 55 (2012)
- Damià Ramis, La explotación de los recursos animales en el poblado de Canyamel (Capdepera, Mallorca) durante la edad del Bronce , Bolletí de la Societat d'Història Natural de les Balears: Vol. 54 (2011)