La llibertat intel·lectual com a dret humà: la funció de les biblioteques en una societat democràtica

Main Article Content

Valerie Nye

Objectiu: les organitzacions internacionals han demanat a les biblioteques que evitin la censura i que donin accés a opinions diverses. Les biblioteques públiques es poden definir, en part, perquè ofereixen serveis il·limitats als usuaris, independentment de la nacionalitat, de l’estatus social o de les creences que tinguin.

Metodologia: aquest article revisa els documents que descriuen la funció que tenen les biblioteques a l’hora d’oferir i protegir la llibertat intel·lectual. S’analitzaran els casos d’organitzacions concretes, pràctiques educatives, declaracions ètiques i algunes polítiques dels Estats Units.

Resultats: en qualsevol tipus de biblioteca (biblioteques universitàries, escolars, públiques i especials) els bibliotecaris han de crear i mantenir dues polítiques importants per protegir-se de la censura: una política de creació de fons i una de reconsideració.

Paraules clau
Biblioteques, Serveis bibliotecaris, Dret a la informació, Ètica professional, Desenvolupament de col·leccions

Article Details

Com citar
Nye, Valerie. “La llibertat intel·lectual com a dret humà: la funció de les biblioteques en una societat democràtica”. BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació, no. 39, https://raco.cat/index.php/BiD/article/view/331075.