Cura de continguts en les xarxes socials de revistes d'informació i documentació d'Iberoamèrica
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Objectius: l'article té com a objectiu analitzar les característiques de la cura de continguts que duen a terme les revistes científiques iberoamericanes d'informació i documentació en les seves xarxes socials.
Metodologia: investigació descriptiva basada en la tècnica de l'anàlisi de contingut de productes digitals, en la qual es presenta un enfocament tant quantitatiu, de la presència dels elements estudiats, com qualitatiu, d'anàlisi i de selecció de bones pràctiques. S'han examinat totes les revistes iberoamericanes de la categoria Library and Information Science segons el SCImago Journal & Country Rank (SJR).
Resultats: el 60 % de les revistes tenen perfils en les xarxes socials, tot i que només el 55 % estan actius. Twitter és la plataforma preferida. Predomina en les seves publicacions la cura de continguts, present en el 86 % de les entrades en quinze dels divuit perfils analitzats. En l'àmbit temàtic, gran part de les publicacions tracten del número actual (60,57 %); en cada perfil de xarxa social sol predominar una tècnica de cura per sobre de la resta, essent la més emprada "Comentar" (en sis perfils), seguida d'"Extractar", "Resumir" i "Citar" (en quatre). Es conclou que una bona part de les revistes iberoamericanes d'informació i documentació disposen de xarxes socials, i que aquestes utilitzen àmpliament tècniques de cura de contingut per difondre la seva producció acadèmica.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0.
(c) Jesús Cascón-Katchadourian, Wileidys Artigas, Javier Guallar, 2023
Drets d'autor
Els textos publicats a BiD no tenen costos de publicació i es troben subjectes a una llicència de Creative Commons de tipus "Reconeixement". Això significa que es poden consultar i difondre lliurement sempre que se citi l'autor i l'editor amb els elements que consten en l'opció "Citació recomanada" que s'indica en cada un dels articles. En aquest sentit, es compleix amb la definició d'open access de la Declaració de Budapest a favor de l'accés obert. La revista permet a l'autor o autors mantenir els drets d'autor i retenir els drets de publicació sense restriccions.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Javier Guallar, Anna Cornet Casals, Centres de documentació de diaris al segle XXI. , BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació: Núm. 44 (2020)
- Albert Rubio, Javier Guallar, Funcions del documentalista en un mitjà de comunicació audiovisual digital. Estudi de cas: RelTV , BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació: Núm. 33 (2014)
- Javier Guallar, Mètodes i tècniques de recerca en els articles de documentació periodística a Espanya (1997-2002) , BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació: Núm. 11 (2003)