Notes sobre la difusió del venturós pelegrí als segles xviii–xix. Tres edicions barcelonines més una altra d'impresa a Lleida

Main Article Content

Joan Mahiques Climent
Objectiu: aquest article s'integra en una línia de recerca que es proposa estudiar i classificar totes les edicions de la Peregrinació del venturós pelegrí datades entre els segles xvii i xix. En el cas de les edicions setcentistes sorgides a Barcelona, es poden distingir dos grans grups segons els materials gràfics que transmeten. En un primer grup caldria incloure els exemplars que presenten totalment o parcialment alguns gravats utilitzats a Cervera pel tipògraf Manuel Ibarra. En un segon grup hi hauria els impresos barcelonins amb xilografies no documentades en cap altra ciutat al llarg de tot el segle xviii. En aquest article ens centrem més concretament en el segon grup.

Metodologia: reproduïm els gravats de cada una de les edicions, i ressenyem una impressió vuitcentista de Lleida en la qual, en part, s'utilitzen les mateixes matrius.

Resultats: l'estudi demostra la gran pervivència del venturós pelegrí, que va ser estampat per diversos tipògrafs tot seguint unes pautes formals molt similars, d'acord amb una sèrie iconogràfica bastant tipificada, sobretot al llarg del segle xviii.

Paraules clau:

Historia de la impremta, Llibres antics

Article Details

Com citar
Mahiques Climent, Joan. “Notes sobre la difusió del venturós pelegrí als segles xviii–xix. Tres edicions barcelonines més una altra d’impresa a Lleida”. BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació, no. 34, https://raco.cat/index.php/BiD/article/view/294835.