Les multituds intel·ligents (smart mobs) com a generadores de dades massives (big data): la intel·ligència col·lectiva al servei de la innovació social
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Sandra Sanz Martos
Sílvia Martínez Martínez
Pablo Lara Navarra
Les últimes dècades es registra un increment de mobilitzacions socials organitzades, intervingudes, narrades i coordinades a través de les TIC. Són mostra de multituds intel·ligents (smart mobs) que s'aprofiten dels nous mitjans de comunicació per organitzar-se. Tant pel nombre de missatges intercanviats i generats com per les pròpies interaccions generades, aquestes multituds intel·ligents es converteixen en objecte de les dades massives. La seva anàlisi a partir de les possibilitats que brinda l'enginyeria de dades pot contribuir a detectar idees construïdes com també sabers compartits fruit de la intel·ligència col·lectiva. Aquest fet afavoriria la reutilització d'aquesta informació per incrementar el coneixement del col·lectiu i contribuir al desenvolupament de la innovació social. És per això que en aquest article s'assenyalen els interrogants i les limitacions que encara presenten aquestes anàlisis i es posa en relleu la necessitat d'aprofundir en el desenvolupament de nous mètodes i tècniques d'anàlisi.
Paraules clau
Mitjans de comunicació
Article Details
Com citar
Sanz Martos, Sandra et al. “Les multituds intel·ligents (smart mobs) com a generadores de dades massives (big data): la intel·ligència col·lectiva al servei de la innovació social”. BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació, no. 34, https://raco.cat/index.php/BiD/article/view/294828.
Drets
Drets d'autor
Els textos publicats a BiD no tenen costos de publicació i es troben subjectes a una llicència de Creative Commons de tipus "Reconeixement". Això significa que es poden consultar i difondre lliurement sempre que se citi l'autor i l'editor amb els elements que consten en l'opció "Citació recomanada" que s'indica en cada un dels articles. En aquest sentit, es compleix amb la definició d'open access de la Declaració de Budapest a favor de l'accés obert. La revista permet a l'autor o autors mantenir els drets d'autor i retenir els drets de publicació sense restriccions.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Silvia Martínez Martínez, Elvira García de Torres, Sandra Sanz Martos, El dret a l'oblit davant l'accés a la memòria periodística: drets en conflicte en la gestió de la informació de l'hemeroteca digital , BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació: Núm. 41 (2018)
- Pablo Lara Navarra, Enric Serradell, David Maniega Legarda, App, mobilitat de continguts per estendre serveis d'informació , BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació: Núm. 32 (2014)