Les biblioteques populars de Barcelona com a espais de socialització durant el segon franquisme, 1957-1975

Main Article Content

Assumpció Estivill Rius
Objectius: analitzar com han evolucionat les activitats culturals de les biblioteques populars de la província de Barcelona en iniciar-se el període que va de 1959 a 1975, l'anomenat "segon franquisme", i com evolucionen al llarg d'aquests anys. Examinar les temàtiques tractades en els actes organitzats; l'interès que presenten per a les poblacions respectives i com s'adapten a una societat que està experimentant canvis profunds; la presència dels moviments socials i culturals que sorgeixen amb força en aquell moment; el paper que hi tenen el català i la cultura catalana; les aliances locals, i fins a quin punt aquelles activitats estan pautades des del poder o responen a la iniciativa de les bibliotecàries.

Metodologia: es parteix del buidat i de l'anàlisi dels actes realitzats a cada una de les biblioteques populars de la Diputació de Barcelona entre 1957 i 1975, tal com es ressenyen a les memòries de l'Anuario de la Biblioteca Central y de las populares y especiales. Es tenen en compte les biblioteques populars pròpiament dites i també les filials que són estables i que tenen una persona que se'n fa càrrec.

Resultats: és en el anys seixanta quan les biblioteques populars són més actives en accions d'extensió cultural. En general, estan ben integrades a les poblacions respectives i, gràcies a la empenta de les responsables, els lectors poden seguir de prop els moviments culturals que emergeixen a la capital: representacions de teatre independent, sessions de teatre llegit, de cinefòrum, recitals de la Nova Cançó, etc. Les biblioteques recuperen l'objectiu culturalitzador que tenien en el període fundacional i reprenen amb dedicació la tasca de difusores del català i de la cultura catalana. També, com en aquella etapa, tornen a ser espais políticament neutres, d'una neutralitat que no és integradora sinó excloent, i per això resten al marge d'algunes de les inquietuds socials i polítiques de la societat civil
Paraules clau
Biblioteques públiques, Barcelona (Província), Catalunya, Català, Xarxes de biblioteques, Anuaris, Política i benestar socials, Serveis d'extensió bibliotecària, Història de les biblioteques, Xarxa de Biblioteques Populars de la Diputació de Barcelona

Article Details

Com citar
Estivill Rius, Assumpció. “Les biblioteques populars de Barcelona com a espais de socialització durant el segon franquisme, 1957-1975”. BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació, no. 30, https://raco.cat/index.php/BiD/article/view/267033.

Articles més llegits del mateix autor/a

1 2 3 > >>