Noblesa personal i actes positius de noblesa a Catalunya: els “Cabos Celadores de Montes” i els “Subdelegados de Montes del Ministerio de Marina”

Main Article Content

Santiago Llobet i Masachs



Aquest estudi tracta dels privilegis de noblesa personal obtinguts per aquelles persones que entre 1748 i 1833 formaren part de l’estructura de la conservació de boscos a la corona espanyola, que tenia per objecte la reconstrucció naval de l’armada pel manteniment de les rutes marítimes i el control de les costes de l’imperi. Els oficis que donaven aquest privilegi foren el de Cabo Celador de Montes i el de Subdelegado de Bosques de Marina. En ser títols inclosos dintre de l’exèrcit, van gaudir del fur militar. Aquest treball, concretament, estudia els casos a les províncies marítimes catalanes. Aquests oficis, per la seva consideració com a actes positius de noblesa, permetien als descendents d’una mateixa família ser considerats com a nobles de sang, si demostraven un mínim de tres avantpassats que haguessin obtingut algun tipus de noblesa personal.




Palabras clave
noblesa personal, noblesa de sang, actes positius de noblesa, legislació de l’Armada, lleis de boscos

Article Details

Cómo citar
Llobet i Masachs, Santiago. «Noblesa personal i actes positius de noblesa a Catalunya: els “Cabos Celadores de Montes” i els “Subdelegados de Montes del Ministerio de Marina”». Armoria. Revista d’informació, anàlisi i recerca de la genealogia i l’heràldica, així com també de la vexil·lologia, la sigil·lografia, la insigniària, la nobiliària i l’emblemàtica general, preferentment en l’àmbit geogràfic i cultural català., n.º 7, pp. 309-18, https://raco.cat/index.php/Armoria/article/view/408289.