L’esportista d’èxit, neix o es fa? Una revisió bibliogràfica

Main Article Content

Mateo Rodríguez Quijada

Ser un esportista d’elit està implícit en el gens o s’aconsegueix mitjançant un procés d’entrenament sistemàtic? Aquest interrogant ha estat objecte d’estudi dels professionals i investigadors de l’àmbit de l’entrenament esportiu des que aquest es va convertir en ciència. La present revisió bibliogràfica té per objectiu estudiar la importància de la genètica i l’entrenament esportiu en el procés de formació d’un esportista d’elit. El material analitzat inclou llibres i articles de l’àmbit de la medicina esportiva i l’entrenament esportiu publicats en els últims 22 anys (1993-2015). El resultat del treball és un àmplia anàlisi de la temàtica, que proporcionarà als lectors els coneixements bàsics necessaris sobre aquest àmbit específic. L’estudi demostra que el creixement professional d’un esportista i les seves possibilitats d’arribar a formar part de l’elit esportiva depenen en idèntica mesura de dos elements de gran importància: la seva herència genètica i l’entrenament esportiu que realitza. Tanmateix, no s’ha de menysprear la influència dels factors ambientals, nutricionals i psicològics en el desenvolupament d’un esportista d’èxit.

 

Paraules clau
natura vs entrenament, gen, elit esportiva, entrenament esportiu, desenvolupament del talent esportiu, pràctica deliberada

Article Details

Com citar
Rodríguez Quijada, Mateo. “L’esportista d’èxit, neix o es fa? Una revisió bibliogràfica”. Apunts. Educació física i esports, vol.VOL 1, no. 123, pp. 13-18, https://raco.cat/index.php/ApuntsEFE/article/view/306857.