Influència de la pràctica d’activitat física en els aspectes físics del paraplègic sedentari
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Gonzalo Cuadrado Sáenz
Nuria Mendoza Laiz
Rafael Pérez Redondo
La majoria d’estudis consideren que entre el 10 i el 15% de la població espanyola presenta alguna discapacitat. A Espanya, aproximadament 480.000 persones que tenen menys de 65 anys presenten alguna mena de discapacitat i les últimes dades estadístiques recollides reflecteixen que hi ha 110.000 persones menors de 65 anys, usuàries de cadira de rodes, de les quals només 2.400 disposen de llicència federativa de la Federació Espanyola d’Esports per a Minusvàlids Físics, és a dir un 2,2%. Si observem, tant el nombre summament elevat de lesionats medul·lars com el seu creixent augment de dia en dia, es crea la necessitat imperiosa que aquest col·lectiu aprengui a potenciar al màxim les parts del cos que no han sofert cap alteració, així com aquelles altres que poden ser rehabilitades en més o menys grau. En aquest estudi ens hem marcat l’objectiu següent: Determinar la influència de l’exercici físic aeròbic sobre la condició física de les persones afectades per una lesió medul·lar. Es va observar que el programa, destinat fonamentalment a la millora de la resistència del grup de subjectes sedentaris, va aconseguir millores significatives tant en els factors vinculats a la resistència –freqüència cardíaca submàxima (fcsub), velocitat incremental màxima (vimax) com en els vinculats a la força explosiva (dimax)–. Un cop fet l’estudi, vam concloure que el programa d’entrenament físic realitzat millora el rendiment físic i, conseqüentment, el nivell de condició física del grup de lesionats medul·lars estudiats, i que el nivell de condició física del grup de paraplègics esportistes és molt superior al trobat entre els paraplègics sedentaris, com calia suposar.
Paraules clau
discapacitat, paraplègic, entrenament, condició física,
Article Details
Com citar
Cuadrado Sáenz, Gonzalo et al. “Influència de la pràctica d’activitat física en els aspectes físics del paraplègic sedentari”. Apunts. Educació física i esports, vol.VOL 4, no. 66, pp. 54-59, https://raco.cat/index.php/ApuntsEFE/article/view/301429.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Silvia Sedano Campo, Gonzalo Cuadrado Sáenz, Juan Carlos Redondo Castán, Ana de Benito Trigueros, Perfil antropomètric de les dones futbolistes espanyoles. Anàlisi tenint en compte el nivell competitiu i la posició ocupada habitualment al terreny de joc , Apunts. Educació física i esports: Vol. 4 Núm. 98 (2009)
- Silvia Sedano Campo, Gonzalo Cuadrado Sáenz, Juan Carlos Redondo Castán, Valoració de la influència de la pràctica del futbol en l’evolució de la força, la flexibilitat i la velocitat en població infantil , Apunts. Educació física i esports: Vol. 1 Núm. 87 (2007)
- Silvia Sedano Campo, Ana Mª de Benito Trigueros, José María Izquierdo Velasco, Juan Carlos Redondo Castán, Gonzalo Cuadrado Sáenz, Validació d’un protocol per al mesurament de la velocitat de colpejament en futbol , Apunts. Educació física i esports: Vol. 2 Núm. 96 (2009)