Variables d’interès en l’estudi dels efectes de l’exercici excèntric sobre el rendiment esportiu. Revisió bibliogràfica
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Juan Antonio Carreño Clemente
José Antonio López Calbet
L’exercici excèntric, especialment si implica un important grau d’estirament del múscul contret, s’associa a dolor muscular tardà o “cruiximent” que apareix a regions musculars sotmeses a esforç, hores després de la fi de l’exercici, i que assoleixen una intensitat màxima, en general, entre les 24 i les 72 hores. Normalment s’acompanya d’una lleugera tumefacció, disminució del rang de moviment articular, rigidesa i pèrdua de força. Una de les característiques principals del “cruiximent” és la hipersensibilitat, la qual es manifesta a causa d’una reducció del llindar de dolor en l’estimulació mecànica, de tal manera que estímuls normalment innocus (com ara una lleugera pressió en la zona afectada) desencadenen sensació dolorosa. Aquest fenomen s’anomena alodínia mecànica. Durant els últims temps, ha estat considerable l’interès suscitat en la comunitat científica per les lesions que es produeixen en els músculs com a conseqüència de les contraccions musculars excèntriques. Aquest interès és degut, parcialment, als efectes negatius que pot tenir el dany muscular causat per les contraccions musculars excèntriques sobre el rendiment esportiu.
Paraules clau
Exercici excèntric, Dany muscular, Electromiografia, Força muscular
Article Details
Com citar
Carreño Clemente, Juan Antonio; and López Calbet, José Antonio. “Variables d’interès en l’estudi dels efectes de l’exercici excèntric sobre el rendiment esportiu. Revisió bibliogràfica”. Apunts. Educació física i esports, vol.VOL 2, no. 72, pp. 62-69, https://raco.cat/index.php/ApuntsEFE/article/view/301061.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Juan Antonio Carreño Clemente, Alejandro Serrano Rodriguez, Diego Ramón Medina Muñoz, Anàlisi de les característiques dels clients, serveis complementaris i comunicació dels serveis esportius en els establiments d’allotjament de Lanzarote , Apunts. Educació física i esports: Vol. 1 Núm. 99 (2010)
- Joaquín Sanchís Moysi, Juan Carlos González Rodríguez, José Antonio López Calbet, Cecilia Dorado García, Javier Chavarren Cabrero, Proposta d'un model d'entrenament d'esquaix a partir de paràmetres obtinguts durant la competició , Apunts. Educació física i esports: Vol. 2 Núm. 52 (1998)
- Juan Antonio Carreño Clemente, Noelia Batista Martín, Héctor Fernández Manchado, Introducció a un marc estratègic d’actuació per a la millora del producte turisme de salut a Lanzarote , Apunts. Educació física i esports: Vol. 2 Núm. 92 (2008)