Anàlisi tecnicoassociativa del central en handbol dels equips guanyadors i perdedors
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
L’obtenció de la victòria és l’objectiu últim dels esports en l’alt rendiment. En el cas de l’handbol, un esport on el nombre de gols anotats i encaixats és elevat, la identificació dels petits detalls així com dels aspectes que desemboquen en la consecució de l’èxit d’un equip és una matèria d’especial rellevància en l’elit. L’objectiu d’aquest estudi va ser identificar les diferències tècniques i els nivells d’associació amb els companys que manifesten els jugadors centrals dels equips que guanyen i perden durant el desenvolupament de la seva fase ofensiva. Per a això es va utilitzar la metodologia observacional, prenent com a mostra la totalitat de les accions ofensives dels jugadors centrals de tots els partits disputats durant la Copa Asobal 2017 2018, creant un instrument d’observació ad hoc per al registre de les dades denominat Inob-FOB. La validesa de l’instrument es va desenvolupar al si de la Teoria de la generalitzabilitat (TG). Per a l’anàlisi de les dades es va utilitzar l’estadístic khi quadrat de Pearson i de les coordenades
polars. L’absència de diferències significatives en les diferents execucions tècniques analitzades (llançaments: p < .947; assistències: p < .408; execucions sense perduda: p < .153; gols anotats: p < .408) i els resultats obtinguts mitjançant l’anàlisi de coordenades polars van revelar que, les diferències que es produeixen entre els jugadors que ocupen aquesta demarcació, dels equips que guanyen i perden, es troba en la seva associació col·lectiva i no tant en el seu acompliment tècnic. Aquests resultats són rellevants per als entrenadors dels diferents nivells competitius ja que indiquen el tipus d’entrenament que han de desenvolupar per millorar el rendiment col·lectiu dels seus equips.
Article Details
(c) Apunts. Educación física y deportes, 2020
Articles més llegits del mateix autor/a
- José Enrique Moral-García, Rubén Arroyo-Del Bosque, Alfredo Jiménez-Eguizábal, Nivell de condició física i pràctica d’activitat física en escolars adolescents , Apunts. Educació Física i Esports: Vol. 1 Núm. 143 (2021)
- José E Moral-García, Sergio López-García, José D. Urchaga, Rubén Maneiro, Raquel M. Guevara, Relació entre motivació, sexe, edat, composició corporal i activitat física en escolars , Apunts. Educació Física i Esports: Vol. 2 Núm. 144 (2021)
- Brais Ruibal-Lista, Silvia Aranda-García, Sergio López-García, José Antonio Prieto, María del-Castillo-Obeso, José Palacios-Aguilar, Efectos de una práctica de 45 minutos de RCP en futuro profesorado de educación física , Apunts. Educació Física i Esports: Vol. 4 Núm. 138 (2019)
- Iyán-Iván Baragaño, Rubén Maneiro, Jose L. Losada, Antonio Ardá, Diferències tàctiques entre seleccions guanyadores i perdedores en futbol femení d’elit , Apunts. Educació Física i Esports: Vol. 1 Núm. 147 (2022)
- Mario Amatria, Rubén Maneiro-Dios, M. Teresa Anguera, Análisis del éxito de la Selección Española en la UEFA-Euro 2012 , Apunts. Educació Física i Esports: Vol. 3 Núm. 137 (2019)
- Daniel Lapresa, Félix Blanco, Mario Amatria, Javier Arana, M. Teresa Anguera, Análisis observacional de la ejecución del fundamento técnico-táctico “control” de Sergio Busquets , Apunts. Educació Física i Esports: Vol. 2 Núm. 140 (2020)
- Iyán Iván Baragaño, Antonio Ardá, José Losada, Rubén Maneiro, Influència del nivell de l’oponent en la creació d’oportunitats de gol en futbol femení , Apunts. Educació Física i Esports: Vol. 4 Núm. 154 (2023)