Anàlisi dels factors de risc neuromusculars de les lesions esportives
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Azahara Fort Vanmeerhaeghe
Universitat de Girona
Daniel Romero Rodriguez
L’activitat física, i especialment l’esport de competició, es troben contínuament sota la influència d’una incidència lesiva difícil de disminuir. Aquest article fa una revisió bibliogràfica dels diferents factors de risc neuromuscular que predisposen els esportistes a patir una major incidència lesiva, especialment en els esports en els quals predominen salts, canvis de direcció i variacions de velocitat (acceleracions i desacceleracions). La literatura científica actual destaca, entre altres, la fatiga muscular, l’alteració de la magnitud i dels temps d’activació muscular, l’alteració de la capacitat de coactivació muscular, l’estratègia de control de l’extremitat inferior predominant en el pla frontal, els desequilibris neuromusculars entre la cama dominant i la no dominant, l’stiffness (rigidesa) muscular inadequada, els dèficits del control postural, la disminució de la propiocepció, els dèficits del core i la disminució dels mecanismes d’anticipació. L’anàlisi d’aquests factors de risc proporciona una guia pràctica a l’hora de dissenyar tasques dins d’un pla de prevenció adequat a cada tipus d’especialitat esportiva, i en conseqüència, és útil tant per a entrenadors i preparadors físics com per a fisioterapeutes.
Article Details
Com citar
Fort Vanmeerhaeghe, Azahara; and Romero Rodriguez, Daniel. “Anàlisi dels factors de risc neuromusculars de les lesions esportives”. Apunts: Medicina de l’esport, vol.VOL 48, no. 179, pp. 109-20, https://raco.cat/index.php/Apunts/article/view/270161.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Núria Massó i Ortigosa, Ana Germán, Ferran Rey, Lluís Costa Tutusaus, Daniel Romero Rodriguez, Silvia Guitart, Estudio de la actividad muscular durante el relevé en primera y sexta posición , Apunts: Medicina de l'esport: 2006: Vol.: 41 Núm.: 149
- Azahara Fort Vanmeerhaeghe, Daniel Romero Rodriguez, Rol del sistema sensoriomotor en l’estabilitat articular durant , Apunts: Medicina de l'esport: Vol. 48 Núm. 178 (2013)