Anàlisi longitudinal de les dimensions corporals en adolescents de l'Escuela Nacional de Ballet de Cuba

Main Article Content

Hamlet Betancourt León
María Elena Díaz Sánchez
Introducció: Per als mestres de ballet té una gran importància conèixer les característiques i els canvis de la figura dels ballarins de ballet durant el seu creixement i desenvolupament. L'objectiu d'aquesta recerca és determinar les variacions de les dimensions corporals dels ballarins de l'Escuela Nacional de Ballet en dos moments del procés de creixement, maduració i desenvolupament. Material i mètode: Es van estudiar longitudinalment 54 ballarines i 40 ballarins, amb edats compreses entre 15 i 20 anys. S’hi va aplicar un protocol antropomètric de 26 mesuraments per determinar les dimensions corporals. Resultats: Els ballarins van reflectir increments significatius de pes i estatura; la velocitat de creixement en l'estatura disminueix amb l'edat per a tots els grups d'edat de l'un i de l'altre sexe. Es va registrar un increment estadísticament
significatiu en estatura en les ballarines, a costa de
l'extremitat inferior per a tots els grups d'edat. No es va
trobar cap tendència específica de variació en les circumferències musculars no corregides per als ballarins i ballarines d'aquesta investigació. La majoria dels plecs cutanis de totes les ballarines no van minvar significativament d'un any a un altre, mentre que per als ballarins cap plec cutani no va manifestar increments significatius en l'estudi longitudinal.

Article Details

Com citar
Betancourt León, Hamlet; and Díaz Sánchez, María Elena. “Anàlisi longitudinal de les dimensions corporals en adolescents de l’Escuela Nacional de Ballet de Cuba”. Apunts: Medicina de l’esport, vol.VOL 42, no. 155, pp. 127-3, https://raco.cat/index.php/Apunts/article/view/109069.

Articles més llegits del mateix autor/a