ISSN paper: 1133-2743
ISSN electrònic: 2014-0703

L'Anuario internacional CIDOB es va iniciar el 1989 i està dirigida a professionals interessats i estudiosos de les relacions internacionals. El contingut s'estructura en tres grans apartats: relacions exteriors d'Espanya, Europa i conjuntura internacional, cadascun dels quals està format per articles i annexos complementaris que proporcionen un balanç econòmic i polític de l'any.

Vol. 0 Núm. 0 (2023)

Anuario Internacional CIDOB 2023

Nova edició de l’Anuari Internacional CIDOB, publicat per primer cop en català, que arriba a la seva 33ª edició en un context marcat per la crisi climàtica i l’evidència de les seves conseqüències a tot el planeta, així com pel retorn dels conflictes armats i la competència entre potències internacionals, que busquen la preeminència en la configuració d’un nou Ordre Internacional emergent, o la defensa de l’actual ‒de l’estatus quo‒, que resulta cada cop menys atractiu per a un creixent nombre de països.

És, per tant, un moment de crisis sobreposades, amb les conseqüències de la pandèmia de la COVID-19 encara recents i amb el conflicte a Ucraïna pendent de resoldre. Una situació de desorientació que convida al replegament i a la mentalitat defensiva que, en el cas de les democràcies, resulta especialment perillós ja que incentiva la radicalització i amaina els principis de confiança i els consensos necessaris per a mantenir règims oberts.  És per això que un dels tres capítols de la present edició de l’Anuari es dedica al retrocés de la democràcia a tot el món que, després de dècades de progrés, es veu exposada a noves amenaces derivades de les tecnologies de la informació i de la comunicació, de la polarització política i la desigualtat de renda, o de la frustració ciutadana sobre la genuïna capacitat d’influir en l’agenda governamental i internacional.

Enguany, ens interroguem també per l’emergència climàtica, i els anomenats límits del planeta, molts dels quals estem superant i que ens obliga a teixir aliances capaces de promoure una vertadera governança global del clima, o de confrontar el sorgiment de grups violents que aspiren a apropiar-se de part de les atribucions i legitimitat d’uns estats cada cop més acorralats per la presa de decisions impopulars i els recursos limitats. Finalment, i amb vistes a cultivar l’esperança i l’acció propositiva, reflexionem sobre la necessitat de desenvolupar un pensament crític i creatiu sobre el futur, que ens permeti redissenyar la globalització econòmica, l’Estat-nació o el del benestar, o les tecnologies disruptives en alça, com la Intel·ligència Artificial, que ha assolit un potencial inèdit, i que suposa també un desafiament per a la democràcia i el conjunt de la societat. Tot junt, acompanyat d’infografies sobre cadascun dels eixos temàtics, que es focalitzen en la carrera tecnològica, el repte demogràfic o el desgel del permafrost i el desajustament del cicle de l’aigua, entre d’altres.

Aquesta edició compta amb més de 40 articles d’experts i expertes internacionals, dels analistes de CIDOB i també dels autors seleccionats en la quarta edició de la convocatòria internacional de joves autors, dirigida a menors de 30 anys. Novament, la publicació incorpora també tres noves videoentrevistes en profunditat (disponibles al canal de Youtube de CIDOB) sobre la geopolítica de l’energia en el context de la guerra d’Ucraïna (Samantha Gross), el nexe entre democràcia, la desinformació i el periodisme (Maria Ressa) i, en motiu del 50 aniversari de CIDOB, un repàs a les darreres 5 dècades de l’agenda internacional (Hilllary Rodham Clinton).

Contingut complet accessible des de:

https://anuariocidob.org/

Web CIDOB:  https://www.cidob.org/ca/publicacions/series_de_publicacio/anuario_internacional_cidob/anuari_internacional_cidob_2023

Veure tots els números