Un recorregut succint per la meua vida

Main Article Content

Norbert Mesado Oliver

Norbert Mesado Oliver ha estat un referent en el món cultural borrianenc. Nascut en plena guerra civil espanyola, ha viscut intensament tota la postguerra franquista,la transició a la democràcia i el període democràtic actual. En aquest article prova d’analitzar l’evolució històrica, social i cultural de la Borriana dels darrers vuitanta anys des de les seues vivències, transmetent-nos la visió personal de l’alma mater del Museu Arqueològic Municipal. Anècdotes i experiències se succeeixen per fer-nos veure detalls i aspectes diversos de la rebotiga de la història més pròxima i d’alguns personatges de la cultura i de la vida pública local. Al capdavall, són els pèls i senyals de la nostra història i de la història dels nostres contada per una persona que l’ha viscuda des de dins, perquè Norbert hi era. 

Paraules clau
cultura, Borriana, museu, arqueologia, història, jaciment

Article Details

Com citar
Mesado Oliver, Norbert. “Un recorregut succint per la meua vida”. Anuari de l’Agrupació Borrianenca de Cultura: revista de recerca humanística i científica, no. 31, pp. 61-77, https://raco.cat/index.php/AnuariABC/article/view/374297.
Biografia de l'autor/a

Norbert Mesado Oliver

Norbert Mesado Oliver (Borriana, 1938). Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de València. En 1967 funda el Museu Històric Municipal de Borriana que posteriorment serà el Museu Arqueològic Comarcal de la Plana Baixa. Entre els fons més importants destaquen: l’escultura eneolítica de la vall d’Artana, la més gran d’aquest període; les inscripcions ibèriques sobre plom i metall, tres de les quals es van trobar en la necròpolis d’Orleyl (la Vall d’Uixó) a l’interior d’un crater grec del s. iv aC; l’única sepultura descoberta fins ara a la península que pertany a un èquid del període ibèric; així com la bellíssima estatueta romana en bronze, el déu Hermes/Mercuri, procedent de Xilxes. Ha contribuït amb les excavacions del jaciment de Vinarragell (1974) a Borriana a eixamplar els estudis de la prehistòria valenciana, amb l’aportació de l’impacte fenici sobre les nostres costes. Una altra de les seues novetats ha estat el corpus dels gravats rupestres (petròglifs) en el septentrió valencià. Diversos estudis publicats en els anuaris de l’Arxiu de Prehistòria Llevantina, Societat Castellonenca de Cultura, Estudis Castellonencs, Centre d’Estudis del Maestrat, revista Orleyl, entre d’altres. Ha coordinat des de la direcció del museu els dos volums de Burriana y su Historia i els 25 temes borrianencs diversos de la «Col·lecció Papers».