L’àcid glucònic com a indicador de la qualitat del raïm de vinificació

Main Article Content

Alba Soler Comas

L’objectiu d’aquesta recerca és estudiar l’àcid glucònic com a indicador de l’estat sanitari dels raïms de vinificació. La quantificació d’aquest àcid permet saber si raïms aparentment sans estan afectats per la Botrytis cinerea i en quin grau. És un indicador útil tant per a les  cooperatives com per als productors, ja que permet controlar la qualitat del raïm en recepció, establir-ne el preu i determinar quin s’utilitzarà per elaborar vi i quin es destinarà a altres finalitats. Per últim, aquesta recerca és una aproximació científica al món de la vinya i el vi, activitat econòmica amb més de 2.000 anys de tradició a la meva comarca. L’Alt Empordà, situat al nord de la Costa Brava, amb una gran riquesa cultural i paisatgística, és una zona fortament marcada pels contrasts entre mar i muntanya. A aquestes peculiaritats del terreny, s’hi suma un altre tret distintiu: la presència regular de la Tramuntana. Aquest vent del nord té efectes molt beneficiosos en l’estat sanitari de la vinya, ja que crea un clima més sec i redueix la proliferació de bacteris.

Paraules clau
Àcid glucònic, Botrytis cinerea, glicerol, glucà, floridura gris, ß-glucanases.

Article Details

Com citar
Soler Comas, Alba. “L’àcid glucònic com a indicador de la qualitat del raïm de vinificació”. Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos, vol.VOL 48, pp. 311-23, doi:10.2436/20.8010.01.236.