La custòdia agrària a l’Alt Empordà

Main Article Content

Montserrat Pascual Manich
Jordi Salip Vilanova
El paisatge de l’Alt Empordà, que històricament ha captivat molts visitants de les nostres terres, ha estat modelat al llarg dels anys principalment per l’activitat agrària i ramadera. El manteniment d’aquest paisatge està lligat a la continuïtat d’una activitat agropecuària que sigui respectuosa amb el territori i econòmicament rendible. La custòdia agrària es presenta com una eina d’acord voluntari entre una entitat conservacionista i un/a productor/a, on aquest/a es compromet a aplicar unes determinades bones pràctiques i, a canvi, l’entitat promociona el/s producte/s generat/s com un producte local, de qualitat i respectuós amb el territori, i facilita la proximitat i l’intercanvi entre el consumidor i l’origen del producte. En definitiva, el manteniment d’aquesta activitat agrària i l’evolució cap a una activitat agrària responsable és cabdal i estratègica per al futur de la comarca i per al manteniment d’aquest paisatge tan característic. En aquest article es presenten les bases i alguns exemples del projecte de custòdia agrària a l’Alt Empordà impulsat l’any 2011 per la IAEDEN i el GOB Menorca.

Paraules clau:

Alt Empordà, custòdia, territori, conservació, paisatge, patrimoni, activitat agrària responsable, acord, bones pràctiques, producte local, agricultura, ramaderia

Article Details

Com citar
Pascual Manich, Montserrat; and Salip Vilanova, Jordi. “La custòdia agrària a l’Alt Empordà”. Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos, vol.VOL 43, pp. 283-99, doi:10.2436/20.8010.01.111.