La violència de gènere en el discurs. Un estudi comparatiu sobre les iniciatives comunicatives d’antiviolència a Europa, Àustria i Espanya

Main Article Content

Birgit Wolf

Des de la dècada de 1970, el moviment de les dones contra la violència ha realitzat contribucions essencials per reconèixer la violència de gènere com una violació dels drets humans i ha estat un actor crucial en el camp de la prevenció de la violència i la sensibilització en aquest àmbit. Per tant, les diferents iniciatives desenvolupades, entre les quals s’inclouen els materials (àudio)visuals, són de gran importància. Sobre les representacions en els mitjans de comunicació en general, podem observar com els diferents programes i formats descriuen narratives (visuals) bastant similars de l’imaginari estereotipat sobre la violència de gènere, mentre que la matriu sistèmica inherent del problema roman oculta (Bonilla Campos, 2008; Boyle, 2005; Geiger, 2008; López Díez, 2005; Taylor, 2009; Wolf, 2013a, b). Conseqüentment, hi ha una falta de claredat en el discurs dels mitjans audiovisuals que seria necessària per a la comprensió de la complexitat social de la violència de gènere. Per tant, el material visual relacionat amb la violència de gènere constitueix una descripció crucial del significat social creat discursivament, que sorgeix de les iniciatives per superar el fenomen social, així com d’una pràctica discursiva contínua i bastant estereotipada per part dels mitjans.

En conseqüència, les imatges difoses pel moviment antiviolència de les dones i les entitats institucionals constitueixen l’objecte central d’aquest article. S’hi fa una anàlisi del material audiovisual proporcionat per diferents iniciatives contra la violència per obtenir idees sobre les suposades representacions alternatives apropiades per contrastar el malestream dels mitjans de comunicació sobre aquest tema. La mostra constitueix un període de cinc anys des de 2007 fins a 2011, tant en l’àmbit europeu com en el nacional a Àustria i Espanya. Partint del fet que la transposició de la complexitat de les arrels socials i els contextos de la violència de gènere constitueixen una tasca bastant ambigua, l’anàlisi pretén revelar com les iniciatives contra la violència donen forma als informes socials. Per tant, cal identificar exemples de bones pràctiques i els conceptes ideològics que conté aquest material. 

Paraules clau
comunicació audiovisual, discurs visual, violència contra les dones, violència de gènere, campanyes de sensibilització, prevenció de la violència

Article Details

Com citar
Wolf, Birgit. “La violència de gènere en el discurs. Un estudi comparatiu sobre les iniciatives comunicatives d’antiviolència a Europa, Àustria i Espanya”. Anàlisi: quaderns de comunicació i cultura, no. 59, pp. 1-27, https://raco.cat/index.php/Analisi/article/view/347221.
Biografia de l'autor/a

Birgit Wolf, University of Vienna

Dr. Birgit Wolf : Gender, communication and anti-violence researcher, External Lecturer Dep. of Communication, University of Vienna (Austria), Board Member of the Austrian Women’s Shelter Network (AOEF); Founding Member of Research group HERMES (UAB). Doctor´s degree received from the Faculty of Communication Science at the Autonomous University of Barcelona (UAB), master’s in journalism and communication science at the University of Vienna (Austria). Project Coordinator - Association Notruf.Beratung (counselling for women as victims of rape and esexual violence).