La femme fatale a les sèries humorístiques espanyoles: una renovació de l'estàndard a les sèries Aída i La que se avecina
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
La representació de la "femme fatale" sorgida a la mitologia i la cultura clàssica i recuperada fidelment per la literatura i la pintura romàntica continua sent una representació femenina que causa furor als nous productes culturals.
En la ficció televisiva, com també passa al cinema, la representació d'una dona forta, seductora i capaç de mobilitzar i incomodar la figura masculina suposa un reclam fidel gairebé omnipresent a les peces. Tanmateix, a la ficció televisiva amb caràcter humorístic, en concret, a les sèries humorístiques, l'ús d'aquest o altres estereotips clàssics normalment suposa una adaptació o reestructuració que altera d'alguna manera el significat tradicional de la representació. La ficció televisiva, com altres productes culturals sorgits de la indústria creativa, adapta, reestructura i/o redefineix l'estereotip i el representa manipulat, estandarditzat i camuflat, en un intent d'adaptar el seu significat fonamental al context en el qual reviu i a les necessitats finals del propi producte de ficció.
Aquest article pretén aprofundir l'estudi de la representació de l'estereotip de la femme fatale en les sèries humorístiques espanyoles, centrant-se en la reflexió sobre la presència d'aquesta representació a les sèries Aida i La que se avecina, amb l'objectiu de conèixer com es representa la femme fatale, quin sentit adquireix la seva presència i com es manipula i distorsiona la seva estructura formal per exposar nous reflexes de femmes fatales, que són còpies inexactes de l'arquetip tradicional que les sustenta.
Article Details
Drets d'autor
Els continguts publicats a Anàlisi estan subjectes a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca. Així doncs, es permet la còpia, distribució, comunicació pública, obres derivades i usos comercials dels continguts de la revista sempre que se'n citi la font (Anàlisi) i l'autor de l'article. Els responsables d'Anàlisiagraeixen, però no exigeixen, que se'ls comuniquin els usos que es puguin fer dels continguts de la revista a partir d'aquesta llicència.És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a drets d'autor.
Per a usos i llicències no previstos en aquestes normes de publicació és necessari contactar directament amb els directors de la revista a l'adreça: revista.analisi@uab.cat
Si no s'indica el contrari, s'entenen acceptades la política de confidencialitat i l'avís legal de la revista en el moment de completar el lliurament d'un article i en el moment d'executar el formulari de registre.
L'autor declara que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.