El sobreconsum i el infraconsum de televisió a Espanya
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
La televisió continua sent una de les activitats a les que major quantitat de temps dediquem diàriament. No obstant això, de vegades se li dedica menys temps del que es voldria (infraconsum), mentre que en altres succeeix el contrari (sobreconsum). En aquest context l'objectiu d'aquest treball ha estat analitzar quines són les característiques sociodemogràfiques dels televidents i els comportaments cap a la televisió que es troben associades a una major presència del sobreconsum i el infraconsum televisiu. Per a això s'ha examinat informació estadística sobre una mostra de 1000 teleespectadors espanyols. Els nostres resultats indiquen que tant el sobreconsum com el infraconsum de televisió estan més presents entre les dones que entre els homes, així com que els teleespectadors d'entre 65 i 74 anys d'edat són els que millor ajusten la quantitat que consumeixen de televisió als seus desitjos. El sobreconsum està més associat a veure diversos programes simultàniament i continuar veient la televisió encara que el contingut no sigui del seu gust, mentre que el infraconsum està relacionat amb encendre la televisió sense saber què s'emet. Els resultats obtinguts posen de rellevància la necessitat de tenir en compte la quantitat i no només la qualitat en els estudis sobre consum televisiu. També mostren que el infraconsum i el sobreconsum televisiu són fenòmens complexos que exigeixen la utilització de perspectives d'anàlisi multidisciplinar.
Article Details
Drets d'autor
Els continguts publicats a Anàlisi estan subjectes a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca. Així doncs, es permet la còpia, distribució, comunicació pública, obres derivades i usos comercials dels continguts de la revista sempre que se'n citi la font (Anàlisi) i l'autor de l'article. Els responsables d'Anàlisiagraeixen, però no exigeixen, que se'ls comuniquin els usos que es puguin fer dels continguts de la revista a partir d'aquesta llicència.És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a drets d'autor.
Per a usos i llicències no previstos en aquestes normes de publicació és necessari contactar directament amb els directors de la revista a l'adreça: revista.analisi@uab.cat
Si no s'indica el contrari, s'entenen acceptades la política de confidencialitat i l'avís legal de la revista en el moment de completar el lliurament d'un article i en el moment d'executar el formulari de registre.
L'autor declara que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Cristina Etayo-Perez, Universidad de Navarra
Professora Contractada Doctora. Departament d'Empresa Informativa. Facultat de Comunicació
Alberto Bayo-Moriones, Universidad Pública de Navarra
Catedràtic de Universitat. Departament de Gestió d'Empreses